КЗК тръгва на тараш по домовете на служителите на разследвани фирми

КЗК тръгва на тараш по домовете на служителите на разследвани фирми

При съмнения за нелоялни практики Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще може да разпитва служители на разследвани компании, да ги проверява, да изземва информация от компютри, телефони и документи не само на работното място, но и в домовете им, като при необходимост ще ползва съдействие от полицията. Това прие НС на първо четене с промени в закона за защита на конкуренцията.

Повод за законопроекта е въвеждането в националното законодателство на нормите на Директива (ЕС) 2019/1, свързана с предоставяне правомощия на органите по конкуренция на държавите членки, с цел да бъдат по-ефективни в правоприлагането и като гаранция на правилното функциониране на вътрешния пазар. Също така се въвежда Директива (ЕС) 2019/633 относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти.

В тази връзка мандатът на родната КЗК ще бъде удължен от 5 на 7 години и се предвижда да отпадне забраната за преизбиране на членовете ѝ.

С промените се увеличават и глобите за компаниите. Предвижда се санкцията за нелоялни търговски практики да бъде в размер на 5% от всички приходи от продажби на предприятието нарушител за предходната финансова година.

Депутатът от БСП Тодор Байчев коментира, че прилагането на двете директиви е крайно необходимо и дори закъсняло, но добави, че е против останалата част от законодателството. Според него санкция от 5 на 100 от приходите е прекомерна. Байчев посочи, че европейската законодателна рамка предвижда глоба от 10% от продукта, който е предмет на нелоялната конкуренция, а не на приходите на компанията. По думите му законопроектът цели не борба с нелоялната конкуренция, а за борба с конкуренцията като цяло и с политическите опоненти.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят законопроекта. Депутатът от Движението Хамид Хамид също коментира, че транспонирането на директивите е крайно необходимо и ще разреши проблемите с нелоялните практики. Според него забележките на Тодор Байчев са несъстоятелни.

Депутатът Валентин Николов от ГЕРБ поясни, че правомощията на КЗК се увеличават с цел да се повиши регулацията на пазарната конкуренция и заяви, че има възможност между двете четения да се обсъдят промени, свързани с мандата на комисията.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.