Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага серия от мерки, включително еднократна амнистия за сивия сектор като част от механизъм за оздравяване на сектора на горивата. Това става ясно от секторен анализ за пазара на бензин и дизел в България след решение от ноември 2018 г., предизвикано от публикации за поскъпване на горивата.

„Това би могло да се осъществи, като с нормативен акт еднократно се даде възможност на предприятията от сивия сектор да хармонизират своята дейност с действащата нормативна уредба и да изпълнят доброволно неизпълнените до този момент данъчни, административни и др. задължения към държавните органи, отговорни за спазването на данъчното законодателство“, казва антимонополният орган.

Идeятa нa миниcтъpa нa финaнcитe Bлaдиcлaв Гopaнoв зa oпoвecтявaнe нa ĸacoвитe бeлeжĸи нa цeнитe, нa ĸoитo тъpгoвцитe нa дpeбнo ĸyпyвaт гopивaтa, би нaмaлилo cтoпaнcĸaтa нeзaвиcимocт нa yчacтницитe и би дoвeлo дo "cъздaвaнeтo нa ycлoвия, ĸoитo дa yлecнявaт ĸoopдиниpaнeтo мeждy yчacтницитe нa пaзapa".

Регулаторът предлага да се създаде е-платформа, от която в реално време вносителите на автомобилни горива да имат достъп до информация за свободни вместимости в складовете по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и складовете за задължителни запаси по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти (ЗЗНН). За платформата могат да отговарят Агенция „Митници“ и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Комисията препоръчва на Агенция „Митници“ спешни мерки за изграждането на държавни данъчни складове (особено до гранични пунктове) по примера на Чехия и Португалия. С цел навлизането на нови участници на пазара за съхранение на горива КЗК препоръчва ускоряване на процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели за целите на ЗАДС и ЗЗНН.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

4 от 10 фирми в Гърция търсят специалисти

Четири на десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, пише „Катимерини“. Недостигът на кадри е независимо от високата безработица в южната ни съседка, която е на ниво от 16,7%.

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота между САЩ и Китай

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота от януари до края на ноември между САЩ и Китай с 15,2% на годишна база до 494,5 млрд. долара, сочат данни на митническото управление на КНР, цитирани от световните агенции.