Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване по сделката, с която ортакът на забегналия в чужбина покрай грабежа на КТБ ексбанкер Цветан Василев – оръжейният търговец Емилиян Гебрев, се пробва да сложи ръка на „Дунарит“ чрез увеличение на капитала на завода.

До това се стигна, след като преди две седмици ВАС отмени като незаконосъобразно първото решение на КЗК от 2016 г. по казуса. С него комисията даде зелена светлина на Гебрев да придобие чрез ЕМКО контрола над оръжейния завод. В решението си петчленен състав на върховния съд върна делото на КЗК за ново произнасяне, като посочи редица пропуски, допуснати от комисията, както и от първоинстанционния тричленен състав на ВАС, произнесъл се по решението. Изредените пропуски бяха по различни направления, като най-тежкият е, че КЗК приела за даденост твърденията на ЕМКО и не е изследвала задълбочено нито оборотите на предприятията, нито цялата картина на собствеността върху „Дунарит“ и съответно постановила, че сделката не би нарушила забраната за създаване на монополно положение.

С решението си от понеделник, с което стартира задълбочено проучване по казуса, комисията дава знак, че е видяла част от пропуските. Така например в него пише, че ако ЕМКО наложи контрол над „Дунарит“, то съвкупният пазарен дял на двете предприятия и свързаните с тях дружества ще бъде 30-40%. В същото време според методиката на КЗК пазарен дял от 40 и нагоре процента представлява опасност от установяване на монопол, което категорично противоречи на законовите разпоредби. „Предвид изложеното и следвайки задължителните указания на ВАС, комисията намира за необходимо да бъде извършено задълбочено проучване, за да направи своите крайни заключения за въздействието, което ще окаже сделката върху засегнатия съответен пазар“, посочиха от КЗК.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ортакът на Цветан Василев партньор с фирма, свързана с РСК МиГ и подозирана във връзки с ФСБ

Руска диря в парите, с които Гебрев прилапва „Дунарит“ (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Ортакът на Цветан Василев партньор с фирма, свързана с РСК МиГ и подозирана във връзки с ФСБ

Руска диря и сянката на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) наднича от парите, които ортакът на Цветан Василев – Емилиян Гебрев е платил, за да сложи ръка върху „Дунарит“. В същото време, за да отвлекат вниманието от опитите на тандема Василев-Гебрев да прилапа военния завод с пари с кремълски произход, медиите, финансирани от банкера-беглец и ортаците му олигарси, се опитват да пришият несъществуващи апетити към "Дунарит" и абсолютно фиктивни руски връзки на депутата и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски (виж тук).

Само факти: Мустаката връзка със случая "Гебрев" (ОБЗОР)

Тровен ли е Емилиян Гебрев с "новичок" и има ли връзка инцидента с него и участието му в овалдяването на "Дунарит"? Тези въпроси, под формата на инсинуации, от десетина дни се вихрят в общественото пространство. Ето и чистите факти, които обаче дават една не лоша представа за случилото се. И показват защо е най-малкото нелепо да се търси каквото и да е било имагинерно участие на депутата от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски в сагата "Дунарит", въпреки че това е една от основните лъжи, които задкулисието разпръсква у нас тези дни.