Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване по сделката, с която ортакът на забегналия в чужбина покрай грабежа на КТБ ексбанкер Цветан Василев – оръжейният търговец Емилиян Гебрев, се пробва да сложи ръка на „Дунарит“ чрез увеличение на капитала на завода.

До това се стигна, след като преди две седмици ВАС отмени като незаконосъобразно първото решение на КЗК от 2016 г. по казуса. С него комисията даде зелена светлина на Гебрев да придобие чрез ЕМКО контрола над оръжейния завод. В решението си петчленен състав на върховния съд върна делото на КЗК за ново произнасяне, като посочи редица пропуски, допуснати от комисията, както и от първоинстанционния тричленен състав на ВАС, произнесъл се по решението. Изредените пропуски бяха по различни направления, като най-тежкият е, че КЗК приела за даденост твърденията на ЕМКО и не е изследвала задълбочено нито оборотите на предприятията, нито цялата картина на собствеността върху „Дунарит“ и съответно постановила, че сделката не би нарушила забраната за създаване на монополно положение.

С решението си от понеделник, с което стартира задълбочено проучване по казуса, комисията дава знак, че е видяла част от пропуските. Така например в него пише, че ако ЕМКО наложи контрол над „Дунарит“, то съвкупният пазарен дял на двете предприятия и свързаните с тях дружества ще бъде 30-40%. В същото време според методиката на КЗК пазарен дял от 40 и нагоре процента представлява опасност от установяване на монопол, което категорично противоречи на законовите разпоредби. „Предвид изложеното и следвайки задължителните указания на ВАС, комисията намира за необходимо да бъде извършено задълбочено проучване, за да направи своите крайни заключения за въздействието, което ще окаже сделката върху засегнатия съответен пазар“, посочиха от КЗК.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

След Гебрев: Още 3 ченгета от ДС в Дунарит

Комисията по досиетата разкри още три ченгета от злокобната Държавна сигурност, които се подвизават в „Дунарит“ и една дама – член на управата на „Сана Спа“.

БНБ потвърди: Делото на султаната Оман за 80 млн. евро приключи в полза на България

В полза на България бе решено арбитражното дело от Държавния фонд на Султаната Оман във връзка с поставянето под специален надзор на "КТБ“ АД и отнемането на лиценза на "Корпоративна търговска банка“, потвърди пресслужбата на Българска народна банка (БНБ). То бе за обезщетение от 80 милиона евро.

Спука се поредният балон на банкера-беглец след Магнитски

Оманският фонд се отказа от иска за КТБ

Спука се поредният балон на банкера-беглец след Магнитски

Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от исковете си срещу българската държава за обезщетение в размер на 80 млн. евро.