КЗК подхвана Божков (bTV) ТВ за милионите от тотото (ОБНОВЕНА)

КЗК подхвана Божков (bTV) ТВ за милионите от тотото (ОБНОВЕНА)

Проверяват обвързаностите в основната трибуна на мейнстрийма на олигарсите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу bTV, станала известна като Божков ТВ, заради скандалните договори на медията с Държавния спортен тотализатор. Това става ясно от решение на КЗК, публикувано на страницата на комисията (може да го видите тук).

До проверката се стига след като агенция „Блиц“ разкри, че превърналата се в трибуна на укриващия се зад граница от родното правосъдие хазартен бос телевизия е получила 8 млн. лв. от тотото, заобикаляйки закона. Според публикуваните договори медията е сключила скандален договор между медията и спортния тотализатор на стойност над 8 млн. лв. за продажба на програмно време от страна на bTV, „което противоречи на добросъвестната търговска практика и на нормативните изисквания, като по този начин се постига непазарно предимство на bTV в ущърб на другите конкуретни", се казва в документа, публикуван на сайта на антимонополния регулатор (подробности четете тук).

Документи показаха факти как bTV е направила договор с държавния тотализатор, от който е видно, че огромна сума се е вляла в телевизията за сметка на българския спорт. Фирми на Божков пък са се облагодетелствали от това. Проверка разкри, че за подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените поръчки даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на ЗОП. Освен това в договора е вписана и изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на bTV - "Нова броудкастинг груп" за цели 6 месеца. След като „Блиц“ разкри скандалните документи, собственикът на "Нова броудкастинг груп" Кирил Домусчиев внесе сигнал в КЗК. От документите в КЗК обаче става ясно, че комисията се е самосезирала от публикацията в „Блиц“ преди сигнала на Домусчиев.

Самото разследване пък показа как за по-малко от 4 години в касата на уж независимата телевизия "bTV медия груп" са се вляли 8 милиона лева по скандален договор с държавно предприятие "Български спортен тотализатор" за закупуване на програмно време и излъчване на предаване "Спорт тото". Въпросният договор е сключен през септември 2016 година, но без търг. Проверката на медията разкрива, че за подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените поръчки даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на ЗОП.

От предмета на въпросния договор става ясно и други притеснителни обстоятелства, а именно, че не БСТ диктува условията на договора, а "bTV медия груп". Доказателство за това е, че член 1. (11). поставя държавното предприятие в зависимост от телевизията за години напред. Това е скрепено с изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на bTV - "Нова броудкастинг груп" за цели 6 месеца.

Огромно впечатление в сключения през есента на 2016 година договор прави космическата цена за реклама. През първата година сумата е 825 000 лева, а през втората 1 200 000 лева. Наред с това тотализаторът се задължава да плаща 4.8% за постъпленията си над 1 800 000 лева до 2 700 000 лева седмично и цели 6% за постъпленията си над 2 700 001 лева. И така по непрозрачен начин без да е спазено конкурентното начало договорът започва да излива щедри парични потоци към bTV, вместо да подпомага изпадналите във финансов колапс спортни федерации.

Девет месеца по-късно след идването на новия главен изпълнителен директор на "bTV медия груп" Флориан Скала се оказва, че по средата на изпълнението на скандалния договор с БСТ, телевизията иска и получава още по-изгодни условия, но без да е налице необходимата солидна обосновка. С Анекс 1 ненадейно на bTV се дават по-апетитни условия, така че нейният приход да скочи с над 10%. Например - при приход от 2 700 000 лева на БСТ по първоначалния договор телевизията трябва да получи седмично по 43 000 лева от променливата компонента. С Анекс 1, подписан от Флориан Скала bTV вече получава по 48 000 лева на седмица от променливата компонента. Но и това явно не е достатъчно на медийната ламя.

Освен по-изгодни условия, Скала настоява и получава корекции и на плащанията със задна дата за периода март - юни 2017 година. Следва и втори анекс към основния договор със скандалното допълнение, че Българският спортен тотализатор не може да се възползва от клаузата за непредвидени обстоятелства и да претендира за вреди.

Нахалството продължава със сключения вероятно под натиск Анекс 3. С допълнителното споразумение БСТ оттегля предизвестие за прекратяване на договора поради неизпълнение от страна на "bTV медия груп". Паралелно с това тотализаторът дава съгласието си частната телевизия да излъчва и други хазартни игри, което е изрично забранено в първоначалния вариант на договора. Познайте за кои игри става въпрос? Естествено за игрите на Васил Божков. Този факт идва на фона на разкритието на "Блиц" за топлата връзка между Васил Божков и Флориан Скала. Медията разполага с информация за техни срещи и последвали посещения в кабинета на партиен лидер във връзка с обсъжданите по-късно промени в Закона за хазарта. В свое интервю, Цветомир Найденов разкри, че Божков е водил Скала в тузарския курорт Куршевел. Но да се върнем към договора на bTV с тотото.


Венелин Петков чертае изявите в овладяната медия

Едно от провалените лица на мейнстрийма Венелин Петков има главна заслуга за превръщането на bTV в Божков ТВ. Откакто преди няколко години влезе в уважаваната до скоро телевизия Петков безцеремонно даде приоритет на хора-агнешки главички и неговите овчици - ген. Атанасов, Христо Иванов, Радан Кънев и Данаил Смилов. Това не само срина рейтинга на медията, но и я превърна във фуния на задкулисието. През последните седмици обаче Петков, който заема водещо място в ръководството на медията, лично помага за налагането на тезите на обвинения в 18 тежки престъпления Васил Божков, разкриха негови колеги пред "Блиц". На него не му стигат непрестанните интервюта на беглеца от правосъдието, но и на дясната му ръка Георги Попов.

Ловък помощник в манипулациите му е Антон Хекимян. Не случайно премиерът Бойко Борисов сравни bTV с Божков ТВ и отказа да влезе в обяснителен режим с Божков, каквато бе явната цел на Петков и другарчето му Хекимян. Вицепремиерът Валери Симеонов също заговори за долнопробните манипулации и поръчки, които изпълнява bTV напоследък. От друга страна дългогодишният сътрудник на Божков - Цветомир Найденов, също разказа как е бил цензуриран на няколко пъти от bTV при опитите му да направи разкрития, свързани със заплахите за живота му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.