КЗК отново против ценова регулация при такситата

КЗК отново против ценова регулация при такситата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗK) е образувала производство за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на готвените промени в наредбата за таксиметров превоз на пътници.

Промените в Наредба № 34 от 1999 г. са публикувани за обществено обсъждане. Предвижда се първоначалната цена да е в диапазон от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. В същата разпоредба е описано и регулиране на цената за един километър пробег извън населено място, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа за населено място с повече от 50%.

В доклада към проекта за увеличение на цените се посочва, че промяната в тарифите е аргументирана с цел "защита на потребителите". Според регулатора разпоредбите, които регулират или оказват съществено влияние върху цените, могат да представляват ограничение на конкуренцията.

От 2007 г. насам на три пъти КЗK е заявявала, че не подкрепя въвеждането на каквато и да е форма на ценова регулация по отношение на таксиметровите услуги.

За последно, преди пет години, регулаторът се обяви против разпоредбите в Закона за автомобилните превози, които дадоха възможност общините да определят минимални и максимални цени на таксиметровите услуги.

Ако бъдат приети внесените промени ни очаква сериозно поскъпване на таксиметровите услуги. Цените на таксиметровия превоз в София в момента са 70 стотинки първоначална такса без разлика при дневна и нощна тарифа.

Дневната тарифа е 79 ст./км, а нощната - 90 стотинки. При евентуална промяна първоначалната такса ще трябва да стане минимум 1,58 лева през деня и 1,80 лева през нощта.

Ако шофьорът или таксиметровата компания реши да се възползва от пределната цена за стартовата тарифа, то броячът ще започва да отчита от 2,37 лева през деня и 2,70 лева през нощта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.