Комисията за защита на конкуренцята отмени решението на кмета на Благоевград Румен Томов от 10.12.2019 г. за прекратяване на процедура за възлагане на открита обществена поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград.

Депото обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, пише struma.bg. Освен това комисията връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата за сключване на договор със спечелилия обществената поръчка столичен консорциум ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019“ /включващ „Център за рециклиране“ ЕООД, „Ресурс фонд“ ООД и „Еко комюнити“ ЕООД/. КЗК разпорежда общината да изплати на ДЗЗД направените по производството разноски в размер на 4700 лв.

КЗК се зае със случая след жалба на „Регионално депо – Благоевград 2019“, което спечели поръчката на община Благоевград, обявена по времето на бившия вече кмет на Благоевград Атанас Камбитов през май 2019 г. Решението за избора на ДЗЗД не е обжалвано в законоустановения срок и влезе в сила, в резултат на което на 02.10.2019 г.

Според изложеното в жалбата от консорциума, въпреки че представило всички необходими документи, „Регионално депо – Благоевград 2019” не получило официална покана за сключване на договор. На 8 ноември консорциумът изпратил официално писмо до община Благоевград, в което заявил ясно своето желание за сключване на договора. Току-що встъпилият в длъжност кмет на община Благоевград Румен Томов с решение от 10.12.2019 г. стопирал процедурата по избор на изпълнител.

„Регионално депо – Благоевград 2019″ изпрати жалба с всички изискващи се документи и недоумението защо кметът Томов е стопирал сключването на договора

Според КЗК жалбата на консорциума, представен от Димитър Илиев, е основателна. Решението на комисията подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. Припомняме, че депото струваше 17 млн. лв., отпуснати от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда, и още 5 млн. лв. от Министерство на финансите, в момента с европейско финансиране в него се строи система за рециклиране и компостираща инсталация, а прогнозната стойност за оператор беше 6,1 млн. лв. с ДДС. Благоевградското депо, което бе рекламирано от екипа „Камбитов” като едно от най-модерните в България, продължава да не работи, а отпадъците на областния център на Пиринско се транспортират в Костинброд.

Благоевградчани пък коментираха: „Ние собствените си боклуци не можем да обработваме, та сме взели да приемаме и чужди“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ден преди Денят на медицинския работник 14 медици напуснаха болницата в Гоце Делчев, пациенти ги изпратиха с бели рози и дълбок поклон

   Вчера, само ден преди Денят на медицинския работник 14 лекари и медицински сестри изпълниха подадените си предизвестия преди месец и напуснаха работните си места, където изпълняваха своята хипократова клетва десетилетия наред.