КЗК глоби „Фантастико“ за заблуждаваща реклама

КЗК глоби „Фантастико“ за заблуждаваща реклама

Търговската верига „Фантастико“ отнесе глоба от 162 хил. лева. Комисията за защита на конкуренцията е установила нарушение на „Ван Холдинг“ ЕООД, част от веригата, заради заблуждаваща реклама.

В КЗК са образувани две производства, обединени за общо разглеждане в една преписка. Първото производство е образувано по искане на „Лидл България ЕООД енд Ко“ КД, а второто – образувано с решение на КЗК.

В хода на проучването, образувана по инициатива на регулаторът, е установено, че през ноември „Ван Холдинг“ ЕООД организира игра с награди за търговската верига, като условията на играта са съобщени на потенциалните участващи потребители по различни начини, включително и чрез разпространявана рекламна брошура. Но в рекламите не е било обявено, че необходима минимална стойност на покупката за участие в провеждана игра.

Според решението на КЗК това „е съществена информация за потребителите, поради което следва да присъства във всички способи за промотиране/реклама, но това не е отразено в посочената брошура“.

Представянето на непълна информация в случая може да заблуди потребителите, като повлияе върху икономическото им поведение. Така интересите на конкурентите могат да бъдат засегнати по недобросъвестен начин, пеше още в решението на регулаторът.

За установеното нарушение Комисията е определила имуществена санкция в размер на 0,1% от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2018 г., възлизащ на 162 256 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.