КЗД се самосезира за тормозеното дете в яслата в

КЗД се самосезира за тормозеното дете в яслата в "Надежда"

Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая с Целодневна детска градина 27 „Детска китка“, кв. Надежда, София. 

Самосезирането е извършено по доклад на доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД. В него той сочи, че се е информирал от медиите за поведението на медицинска сестра от яслената група, която с обидни думи напада поверено на яслата дете. Чуват се от направен от родителите на детето запис груби и стресиращи реплики, отправени към детето, от които по-късно медицинската сестра не се отрича. Родителите намират разлика в поведението на детето, след като започва да посещава детската ясла, които според тях са резултат на изживяван стрес.

Хюсеинов подчертава, че в практиката по прилагането на Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.) е утвърдено разбирането, че вербалното и физическото насилие накърняват достойнството на потърпевшите и създават спрямо тях обидна, унизителна и застрашителна среда. Затова той смята, че разпространените чрез медиите кадри от случая съдържат данни за осъществен тормоз по смисъла на пар. 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на ЗЗДискр.

Въз основа на това Баки Хюсеинов предлага да бъде образувано производство пред Комисията по случая, в което да се установят нарушителите и да бъдат наложени предвидените в закона санкции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.