0

К омисията за защита от дискриминация излезе с препоръка срещу словото на омразата в предизборната кампания.  От там изтъкват, че в навечерието на вота вече се наблюдавали наченки на политическо публично слово, които по никакъв начин не съблюдават речевия етикет.

Комисията за защита от дискриминация излезе с препоръка срещу словото на омразата в предизборната кампания.  От там изтъкват, че в навечерието на вота вече се наблюдавали наченки на политическо публично слово, които по никакъв начин не съблюдават речевия етикет.

"Обикновено това е период, в който кризата в изказа се задълбочава и не са малко примерите за нарушения на етиката в говоренето, за езикова нетърпимост и обидна лексика. Налице е често словесна враждебност между политиците, вместо умело подбрани предизборни послания. В такива случаи  ценностните предложения за политики са заменени от враждебна и агресивна лексика, насочена срещу политическия опонент, която ескалира до недопустими крайности, дискриминационни прояви и език на омразата", посочват от КЗД. 

По думите им свободата на изразяване е едно от основните права на човека. Но тази свобода на изказа не е абсолютна и е необходимо да се предотврати враждебната реч.

Именно затова КЗД препоръчва на партиите, техните лидери и кандидати по места да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика. Изтъкват, че езикът на омразата е недопустим в публичната комуникация и ескалирането на напрежение в обществото трябва да бъде избягвано. Това касае и предизборното говорене и ангажира политиците към правомерен изказ на техните послания. Така те няма да трансформират дебата в агресивни персонални нападки срещу опонентите си и да създават враждебна, застрашителна среда, нарушаваща правата им.

Дискриминацията, тормозът, речта на омраза и идеологиите или дискурсът в предизборни кампании са пряко и задължително в противоречие с демократичните принципи и може да подкопаят основните ценности на демократичните държави и нашите общи конституционни традиции.

В обхвата на предизборните кампании медиите от своя страна трябва да се въздържат от подкрепа на дискриминационна и нетолерантна реторика или слово на омраза, изтъкват от КЗД.

Накрая подчертават, че е особено важно политиците, като част от това общество, да осъзнаят, че с дела и думи са отговорни за гарантирането на човешките права.