0

К ъщата на Райна Княгиня в София, която се намира на ул. „Софроний Врачански“ 119, пък ще бъде превърната в музей на акушерното дело, тъй като възрожденката е първият дипломиран акушер у нас и основател на „Майчин дом“. Това обяви зам.-кметът по култура в СО доц. Тодор Чобанов, предаде БГНЕС.

Къщата на Райна Княгиня в София, която се намира на ул. „Софроний Врачански“ 119, пък ще бъде превърната в музей на акушерното дело, тъй като възрожденката е първият дипломиран акушер у нас и основател на „Майчин дом“. Това обяви зам.-кметът по култура в СО доц. Тодор Чобанов, предаде БГНЕС.

Очаква се предложението да бъде гласувано този четвъртък, а още това лято да започне ремонтът на сградата. Стана ясно още, че ако общинските съветници подкрепят другия доклад на Чобанов, общината ще вземе участие в търга за придобиване на къщата на Пейо Яворов. „Ще придобием цялата къща заедно с терена. Като добър стопанин ще извършим и ремонтни дейности, защото тя има нужда от конструктивно укрепване. Тя не е в аварийно състояние, но има нужда от ремонт, защото в миналото е изградена бетонна плоча, която е в нейна вреда и трябва колкото се може по-скоро да бъде премахната. Още другото лято ще извършим тези укрепителни дейности“, заяви Чобанов и подчерта, че както и досега тя ще продължи да работи като музей, като в нея ще се провеждат различни четения, изложби, изследователска работа.

1 300 000 лв. е готова да даде общината за закупуването на къщата, а за ремонта, по предварителни сметки, ще задели около 500 000 лв., уточни зам.-кметът.