Късаме само зряло грозде за добро вино

Късаме само зряло грозде за добро вино

Как се бере лозе? На ръка. Така най-просто ще ти отговорят старите лозари, собственици на винени изби из цялата страна, ако им зададеш този сакрален за всеки българин въпрос.

Традицията е особено в Северна България на Кръстовден да започне гроздоберът. Тази година обаче в района на Мелник заради големите горещини твърдят, че половината от реколтата в лозето е почти прибрана. На 14 септември беряха сладък като мед Совиньон блан в една от най-популярните изби до Капатово.

Сладко

Когато се прибира грозде за вино, задължително трябва да е добре узряло. В противен случай виното може да стане кисело. Когато гроздето е достатъчно сладко, не е необходимо да му се добавя захар, за да се получи ферментация. Тази година особено в района на Мелник и Сандански винарните прибират по-малко грозде, но за сметка на това е много сладко, разказа технологът Момчил Миков. Очакванията са виното като качество да стигне и дори да надмине реколта 2013 г., година, която се смята в последните двадесет и повече години за топвинарска. Според него заради горещините

гроздето е добре узряло, с много захари. Жегите са изпекли плодовете. Вероятно до края на септември и средата на октомври, ако времето се запази топло, гроздовата реколта ще бъде прибрана.

Местни

На нетипичните 40- и над 40-градусови температури внесените винени сортове за България по-трудно са се справили. За сметка на това всички видове мелници, които са производни на Широката мелнишка лоза, местен сорт, типичен за района, са се чувствали повече от отлично. Причината е, че петурите на листата са огромни и засенчват гроздовете, като така ги пазят от жегите. Същото се отнася и за мавруда, разказа друг винопроизводител. От стария български сорт в Югозападна България тази есен очакват реколта с отлични качества на зрялост, сладост. Добре изпечен е, очакваме прекрасно вино, което ще е по-елегантно от Асеновградския мавруд, коментираха стопаните пред „Телеграф“.

Нарастват насажденията със стари сортове

Избите в района на Мелник увеличават лозата със старите, местни сортове, повечето от които са производни на Широката мелнишка лоза. През 60-те години от нея са направени няколко допълнителни сорта като Мелник 55 и др. Една от основните причини е, че лозите много по-лесно се адаптират към климатичните промени и капризите на времето. От общо 320 дка лозя мелниците ни вече са 80 дка, 30 дка са мавруд, каза технологът на една от избите - Момчил Митов. Вкусът на мелнишкото вино е предпочитан не само в България, но и като местен сорт, все по-търсен извън страната. Типичните вина, направени от сортовете на Широката мелнишка лоза, са с аромат и вкус на къпина, боровинка, череша и вишна.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.