Кървавият Божков с позивна „Преврат“: Сваляме правителството, правим нещо ново (ОБЗОР)
8

Скандални записи извадиха истината наяве КОЙ клати държавата

Кървавият Божков с позивна „Преврат“: Сваляме правителството, правим нещо ново (ОБЗОР)

Хазартният бос в завера с БСП и Цветан Василев за сваляне на правителството

  • Прокуратурата образува дело за престъпления срещу държавата, разследват се олигархът, политик и журналист

  • „Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта“, казва Черепа

  • Звъни на червен депутат, за да се похвали, че командва тълпата по социалните мрежи

Кървавият олигарх Васил Божков издаде позивна „Преврат“, а истината КОЙ клати държавата и иска да заграби цялата власт вече излезе наяве. „Сваляме правителството, правим нещо ново и различно“, са точни цитати от прихванати разговори на обвиняемия хазартен бос в разговори с червения депутат Александър Паунов, журналиста и агент на ДС Огнян Стефанов и мъж, чиято самоличност все още е неясна.

Скандалните разговори бяха пуснати днес от прокуратурата. В тях се чува още как се кефи, като командва тълпата по социалните мрежи, как може да прати 10 000 души пред Министерския съвет и издава присъдата за „бой до дупка“ по „Бойко и Влади“. Българският Ел Чапо, който е с 18 повдигнати обвинения и се укрива в Дубай, след като завлече 700 млн. лв. от хазната, признава още: „Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо'е да му орежем правомощията, без да променяме конституцията. Цецо Василев беше като детска играчка в сравнение с мен“.

На извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева отсече: „Знаем срещу кого се изправяме“. Тя допълни, че е образувано разследване глава 1 от НК за престъпление срещу държавата.

„Ще си отговорите на въпроса

преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние

Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса – това ли иска. Българските граждани трябва да са наясно, че тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори и милиарди левове“, допълни обвинителката.

На 10 юни Божков говори по телефона с лице, което според справката на ДАНС е Огнян Стефанов. Той е агент на ДС с псевдоним Академик и държи кафявия сайт за поръчки от Цветан Василев и фалшиви новини– Фрогнюз. От записа се чува как Академик обяснява, че е чел анализа на Божков, а той му отговаря: „Имах от някои политици предложение да направа партия и да ги подкрепа. А пък да такова, да ме вкарат в парламента. А моите, моите опорни точки утре аз ше ги дам за политическо движение“. Тогава Стефанов отговаря, че трябва да се промени конституцията, но според хазартния бос, ако се вземе властта, може да се промени законът и да се орежат правомощията на Гешев.

„Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и т’ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко“, обяснява Божков. Шефът на Фрогнюз услужливо припомня, че и

менторът му БГ Мадоф, откраднал 5,6 млрд. лв. от КТБ, е бил ударен

което провокира новия му спонсор да заяви, че белградският крадец е бил като „детска играчка“ в сравнение с него. „Цецо ми е приятел. Но Цецо е чиновник. Цецо не е боец“, отговаря Божков и заплашва, че той ще води кървава битка докрай с думите: „Нещата вървят към, към аз да ги умора“. Божков провежда и разговор с неустановено лице, което му иска 30 000 долара, за да настанява кошаревски свидетели в къща в САЩ.

На 10 юли мафиотът говори с депутата от „БСП за България“ Александър Паунов и му обяснява, че може да прати „десетина хиляди души пред парламента“, ако Владислав Горанов е там. Като разбира, че няма да ходи в НС, се отказва. „Сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали (не се разбира) шик'ви лумпени“, издава Божков и гордо обяснява, че е налял 10-15 хиляди лв. Паунов пък го съветва да прати лумпените пред МС, измислят и слоган, който да се разпространява в Туитър и Фейсбук „Нема леви, нема десни, всички сме бесни“. Ел Чапо разкрива и как протестиращите са като овце и се водят по платените му хора. „Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите.

Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва“, гаври се Черепа. Двамата се шегуват, че малко се бавела реакцията, защото се губела енергия по трасето, но после се разпространявала. Червеният депутат дори съветва мафиота да хвърли бензин в огъня, а той му казва, че насъсква хората и разчита на верни хора като него.

Четвъртият запис отново е на разговор между Божков и агент Академик, в който обясняват, че проектът им върви по план. „Точка първа - прочистване на хунтата от властта. Точка втора - създаване на нещо различно и ново“,

заповядва хазартният бос опорните точки да мачкат Борисов

Разковничето обаче е в последните изречения на Ел Чапо: „И после да видиме Румен Радев к'во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва.“

„Прокуратурата ще продължи докрай борбата за справедливостта, която очакват българите вече над 30 г. Няма да се откажем и да оставим да бъдем сплашени.

Оттук нататък отговор дължат другите власти. Ние ще свършим своята работа, като разследваме действащи управляващи, членове на правителството и уличени в престъпления представители на администрацията на президента. Но законодателят е този, който трябва да създаде адекватно законодателство в съответствие с добрите европейски практики за борба с организирана престъпност и корупция“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя обяви, че обвинението е подложено на безпрецедентен, не само политически натиск. „Преди няколко месеца тук, в сградата на Съдебната палата, главният прокурор каза на българското общество, че знае срещу кого се изправяме. Наясно бяхме и тогава, и сега с това, което ще се случи, с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите, дори и техните семейства. Атаки, в които участват някои медии, а вече открито се включиха и политиците с обобщаващи призиви за законност и демокрация, без да кажат какво незаконно и недемократично прави прокуратурата. Продължението на тези атаки предстои и следващата стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност – да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства“, обобщи тя.

„Българската общественост има правото да знае как

обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират

с „честни” политици и „свободни” журналисти. Вярвам, че след като разберете истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор и ще избере на коя страна да застане – на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона. Изборът, пред който е изправено цялото българско общество, в това число и прокуратурата, е или да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона, или да се поддадем на натиск и да позволим грабежът да продължи“, завърши Милева.

 

Комунистът подаде оставка,

остава независим

Александър Паунов напуска парламентарната група на "БСП за България", той не е член на партията и разговорът му с Божков не ни ангажира, заяви лидерът на червените Корнелия Нинова. "Във връзка с представените днес от прокуратурата записи на разговори, в които участва наш коалиционен партньор Александър Паунов, той не е член на БСП. Той е председател на друга партия, която е в коалицията "БСП за България". Разговорът на Александър Паунов не ангажира по никакъв начин нито партията БСП, нито ПГ на "БСП за България". Никой няма право да употребява БСП за свои лични или корпоративни интереси. Ръководството се събрахме, разговаряхме с Александър Паунов, той потвърди разговора.

 

Обвинител №1: Радев подкрепи

бегълците от правосъдието

“Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата. Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!”, написа главният прокурор Иван Гешев в Twitter. Малко по-късно допълни с нов пост: „Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на родината!”. Накрая Гешев изразява респект към полицаите, които „не се прибираха вкъщи по време на извънредното положение, а в момента понасят атаките на агитки на Черепа и свързани с него политици”. Той изрази и уважение към всички българи, изразяващи свободното си гражданско мнение.

„Фрогнюз“ - официалният

пресцентър на двама олигарси

Агентът от комунистическата Държавна сигурност „Академик“ Огнян Стефанов всъщност от години е основен пресцентър на укриващия се в Белград олигарх Цветан Василев. Явно обаче е взел на ишлеме и медийното обслужване и на другият укриващ се бос – кървавия Ел Чапо. Откакто Божков напусна българската земя в опит да се спаси от делата срещу него, „Фрогнюз“ редовно публикува материали в негова защита.

Обързаностите на Стефанов с подземния свят не са изненада за никого. Името му нашумя сериозно не толкова с „журналистическата“ му дейност, колкото с участието му в аферата „КТБ“. От показанията на основния свидетел по процеса за източването на трезора стана ясно, че Академик редовно е получавал сериозни суми от банкера беглец. Неслучайно журналистът е подсъдим за укриване на данъци по материали, отделени от голямото дело за фалита на КТБ. Тезата на прокуратурата е, че Стефанов е получавал пари от КТБ по волята на Цветан Василев, но не е платил данъци върху тях. След разкритията на прокуратурата Огнян Стефанов написа в сайта си, че очаква да го арестуват. Твърди, че разговорите му с Васил Божков са от журналистически интерес. 

Иначе Огнян Стефанов става агент Академик от ДС през 1980 г., като по това време той се води офицер от армията, което не пречи да бъде привлечен и като явочник.

Свидетел по делото срещу мутрите на кървавия бос: Божков поръча

Алексей Петров, Делян Пеевски и Бойка Василева

Кървавият олигарх Васил Божков е поръчал да бъдат убити Алексей Петров, Делян Пеевски и жена от Швейцария на име Бойко Василева. Това разкриват свидетели срещу бандата на българския Ел Чапо, чиито показания станаха ясни днес, докато се гледаха мерктие за неотклонение на двамата от най-верните му мутри – Славчо Марков и Веселин Балтов.

Апелативният спецсъд остави двамата в ареста, а решението е основателно. Мотивът на съдия Мариета Неделчева е, че ако са на свобода, двамата могат да извършват други престъпления, освен това при обиските в домовете им са намерени и досиета на прокурор Ангел Кънев, който разследва едно от делата на Божков, на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и следователката Нели Тодорова.

Първи за готвено покушение от страна на Черепа срещу Петров и Пеевски разкри премиерът Бойко Борисов. „Питал ме е (б.р.Валери Симеонов) за Пеевски защо е охраняем. И аз, когато МВР ми докладваха при атентата срещу Алексей Петров с гранатомет, същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това с пряк изстрел. Намерихме и схемата, при която е трябвало със снайпер да бъде ликвидиран Делян Пеевски едновременно и Алексей Петров с гранатомет“, обясни той. Малко по-късно и основният свидетел срещу хазартния бос Цветомир Найденов попита риторично „кой е достатъчно нагъл, мощен и платежоспособен да поръча такива убийства“, смятайки, че е Черепа.

По време на мярката днес стана ясно, че един от свидетелите срещу хората на кървавия олигарх е Константин Бухлев, който се намира в затвора във Варна. В разпитите си в края на май той е заявил, че Роман Логвиненко, който беше осъден на 10 години, като организатор на покушението срещу Алексей Петров, му бил казал тогава, че поръчката за покушението идвала от Васил Божков. Тогава Логвиненко казал, че мишената е Петров, а другата мишена е Делян Пеевски. Друг свидетел с тайна самоличност с номер 532 пък твърди,  че в разговор Васил Божков му бил казал, че Веселин Балтов, който е бивш служител на СОБТ, стрелял по Манол Велев през 2007 г.

Прокуратурата посочи, че Славчо Марков е човекът, който е бил връзката на Васил Божков с магистрати, представители на МВР, а Веселин Балтов, който е шеф на охраната на "Нове холдинг", е организирал кои хора да бъдат респектирани. Двамата са обвинени, че са били част от ОПГ, ръководена от Божков, която се е занимавала с рекет, опити за убийства и изнасилване. Другите членове на групата са Георги Божилов, който е на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция и Александър Митков. Съдия Мариета Неделчева посочи, че има достатъчно събрани доказателства двамата да са съпричастни към престъпленията. Така например таен свидетел с №555 твърдял, че Славчо Марков бил посредникът при даването на пари на магистрати, полицаи, данъчни, които да потулват проверки спрямо Васил Божков. Друг свидетел твърдял, че Марков, който е адвокат от 1997 г., оказал влияние да бъде оневинен Бай Добри за покушението срещу Алексей Петров през 2002 г.

В дома на Славчо Марков бяха открити принтирани снимки на лист А4 на прокурора Ангел Кънев заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като на листовете било записано телефонът на Кънев и къде живее и на следователката Нели Тодорова - на тях също било написано коя е, името на съпруга и на децата й.

По делото се появява още един свидетел с тайна самоличност с  №525 и е разпитван на 3 юли. Той твърди, че били обезпечени много пари за юридическата защита на Васил Божков. Пак този свидетел твърдял, че са дадени 5 млн. евро на Цветан Цветанов, също така пари на Мая Манолова и Слави Трифонов. За този разпит се разбра от обяснението, което Славчо Марков даде пред съда. Той уточни, че действително е бил служител ЦСБОП до 1997 г., бил е началник в направление наркотици и после се пенсионира, Оттогава е адвокат. Самият Марков е защитник и на секретарката на Божков Йоана Чолакова, която пък е обвиняема по другото дело срещу бизнесмена. 

Според адвоката му Манолов още на 4 март Славчо Марков е разбрал, че в дома му предстои са се случват процесуално-следствени действия. В тази връзка защитникът попита как би могъл да държи снимки на прокурора Кънев, след като е знаел, че ще бъде претърсван. Марков, който познава Божков от над 15 години, е бил с него и с адвокат Явор Хайтов месец преди той да избяга в Дубай и да му се повдигнат обвинения.

Синдиците на КТБ: БТК

няма задължения към трезора

„Всички задължения към КТБ на компанията „БТК“ са погасени“. Това съобщиха синдиците на фалирания от Цветан Василев трезор в отговор на разпространена фалшива информация от свързано с банкера беглец издание. В удобно интервю за един от верните си журналисти аферистът, станал известен като БГ Мадоф, лъже, че държавата няма да търси от него крадено имущество за над 1 млрд. лв.

Всъщност истината е друга – акциите на Цветан Василев в компанията бяха запорирани като част от делото за конфискация на престъпно имущество, придобито с крадени от КТБ пари. И въпреки че запорът върху акциите на дружеството е вдигнат, липсаващите суми ще бъдат търсени от банкера-беглец.

Самият подсъдим банкер пък също бе с блокирано имане, като стойността на запора е рекордна – 2,2 млрд. лв. За тези пари се води и дело за конфискация в Софийския градски съд, което обаче преди почти 2 години беше блокирано от адвокатите на мустакатия аферист с ловък юридически маньовър - питане до съда в Люксембург. Тази година обаче базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС) поряза Цветан Василев и заби звучен шамар на опитите му – неговите и на останалите олигарси със запорирано имане да го спасят от конфискация. Магистратите постановиха, че производствата по гражданска конфискация на престъпно имущество не са зависими от наказателните дела срещу конкретните лица. Т.е. - не е нужно срещу тях да има влязла в сила осъдителна присъда, за да бъде отнето имуществото им. Така на практика бяха попарени мераците на Василев, който се надяваше чрез Съда в Люксембург да спре запора над имането си у нас.

Междувременно пък станан ясно, че сумата от 125 млн. евро е постъпила по сметката на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), обявиха синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова преди няколко месеца. Това е сумата, с която през 2012 г. КТБ финансира придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК и така на практика Цветан Василев се сдоби с телекома. Средствата са дадени като кредити на няколко български компании. Те ги преразпределят и накрая стигат до дружеството V2 Investment, регистрирано в Люксембург, което купува телекома. Тогава в сделката Цветан Василев държи мажоритарния дял, а останалата част е разпределена между VTB Capital и кредиторите на БТК. Синдиците на банката заведоха дело за сумата през 2016 г.

„За финансиране на сделката за БТК са отпуснати от КТБ 125 милиона евро, които синдиците успяха да върнат след дългогодишни съдебни спорове в масата на несъстоятелността. Сделката беше за 266 милиона евро, останалите средства са осигурени от други източници“, заявиха пред „Телеграф медиа“ синдиците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.