Кършим мушкатата и ги засаждаме в кофички

Кършим мушкатата и ги засаждаме в кофички

Съхраняваме ги и в буркан с вода с лъжичка дървесна пепел

Мушкатата и сакъзчето ни радват от пролетта чак до есента с красивите си цветове. Много домакини не са склонни да ги изхвърлят и да садят нови на следващата пролет, макар тези растения да се развиват сравнително бързо, дори от семе. Затова търсят начин да ги съхранят през зимата.

Въпросът е обаче как точно да стане това. В групите по хоби градинарство във Фейсбук можете да намерите най-различни съвети. Повечето са изпробвани с години и работят. Градинарите съветват да пробвате няколко начина, за да уцелите „своето“.

Един от най-разпространените методи е да изскубем мушкатото, да махнем пръстта (някои казват, ако има малко – да я оставим), да го обърнем с корените нагоре, и да го провесим. Можем да съберем няколко коренчета в китки и така да ги закачим.

Вестник

Друга алтернатива е да завиете растенията във вестник и да ги сложите в някоя по-голяма кутия или кашон. Може също да съхранявате сакъзчетата и мушкатата на подходящо място в мазето, така, както са си в саксиите. Предполага се, че там, където са, няма да мръзнат. Хубаво е да отбележим, че тези растения са сравнително устойчиви на хлад. Сакъзчетата може да се подрежат. Мушкатата – по-добре не. Когато са в саксиите, растенията се поливат само един, максимум два пъти седмично, което е достатъчно да цъфтят цяла зима. За да стане това обаче, трябва да са на светло и сравнително топло. Ако е студено и тъмно, не очаквайте цъфтеж. Но ако е прекалено топло – растенията може да изсъхнат.

Подходящ

Ако скубете мушкатото, за да го съхранявате с корените нагоре, трябва да изберете подходящ ден за това. Не трябва да вали и растенията трябва да са сухи. Когато ги съхраняваме по този начин, листата пожълтяват и падат. Мушкатата остават като голи пръчки. Но, когато напролет ги насадите, листата бързо избиват.

Има и трета алтернатива, която обаче е по-малко разпространена сред хоби-градинарите. Това е да съхраняваме мушкатата в буркани с вода. Преди това растенията трябва да се накършат. Слагат се в буркана, пълен с вода, в която на всеки 10 дни пускаш една кафена лъжичка захар или половин аспирин. Доливаш вода до 1/3 от буркана. Съхранявани по този начин, мушкатата дори може да цъфнат. Друг вариант е да ги накършиш и да ги сложиш във вода, в която да има малко дървесна пепел. Така растенията не загниват и напролет са със стабилни корени за садене.

Навън

Мушкатата и сакъзчетата могат да се държат и на остъклена тераса. Така ще цъфтят цяла зима. Хубаво е терасата да има източно изложение. Този начин на съхранение обаче си има кусури. Когато се съхраняват на тераса, растенията цъфтят и през зимата. А е хубаво те да си почиват. Добре е мушкатата на терасата да бъдат подрязвани. Поливайте поне веднъж седмично, като в един литър вода слагате 1 супена лъжица захар. „Терасата ми е остъклена и цяла зима са там. Задължително от 5 до 10 февруари чупя и засаждам в саксии, от май досега цъфтят и практикувам това с години“, обяснява във Фейсбук хоби градинарка.

Добро

Кършенето и засаждане на клончетата – по едно саксия, е друг начин да се сдобиете лесно с разсад за пролетта. Клонките се засаждат в пръст в пластмасови кофички, може и такива от кисело мляко.

Градинари са убедени, че това е най-добрият начин. Първо, от майчиното растение ще получите лесно няколко млади. Така ще подмладите мушкатата си, което е важно да се прави на всеки три години. Старите мушката нямат добър цъфтеж, обясняват градинарите и подмладяването е желателно, особено, когато стъблото стане дебело, колкото показалеца на ръката.

Семена се продават във веригите


Много градинари са готови да хвърлят мушкатото, което ги е радвало цяло лято, и да започнат отглеждането на ново растение през пролетта от семенце. Семена могат да се намерят на много места, включително в големите вериги хипермаркети. Могат да се сеят до април, даже до май, а в началото е хубаво да им се слага найлон, за да избият.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.