0

М ушкатата и сакъзчето ни радват от пролетта чак до есента с красивите си цветове. Много домакини не са склонни да ги изхвърлят и да садят нови на следващата пролет, макар тези растения да се развиват сравнително бързо, дори от семе. Затова търсят начин да ги съхранят през зимата.

Мушкатата и сакъзчето ни радват от пролетта чак до есента с красивите си цветове. Много домакини не са склонни да ги изхвърлят и да садят нови на следващата пролет, макар тези растения да се развиват сравнително бързо, дори от семе. Затова търсят начин да ги съхранят през зимата.

Въпросът е обаче как точно да стане това. В групите по хоби градинарство във Фейсбук можете да намерите най-различни съвети. Повечето са изпробвани с години и работят. Градинарите съветват да пробвате няколко начина, за да уцелите „своето“.

Един от най-разпространените методи е да изскубем мушкатото, да махнем пръстта (някои казват, ако има малко – да я оставим), да го обърнем с корените нагоре, и да го провесим. Можем да съберем няколко коренчета в китки и така да ги закачим.

Вестник

Друга алтернатива е да завиете растенията във вестник и да ги сложите в някоя по-голяма кутия или кашон. Може също да съхранявате сакъзчетата и мушкатата на подходящо място в мазето, така, както са си в саксиите. Предполага се, че там, където са, няма да мръзнат. Хубаво е да отбележим, че тези растения са сравнително устойчиви на хлад. Сакъзчетата може да се подрежат. Мушкатата – по-добре не. Когато са в саксиите, растенията се поливат само един, максимум два пъти седмично, което е достатъчно да цъфтят цяла зима. За да стане това обаче, трябва да са на светло и сравнително топло. Ако е студено и тъмно, не очаквайте цъфтеж. Но ако е прекалено топло – растенията може да изсъхнат.

Подходящ

Ако скубете мушкатото, за да го съхранявате с корените нагоре, трябва да изберете подходящ ден за това. Не трябва да вали и растенията трябва да са сухи. Когато ги съхраняваме по този начин, листата пожълтяват и падат. Мушкатата остават като голи пръчки. Но, когато напролет ги насадите, листата бързо избиват.

Има и трета алтернатива, която обаче е по-малко разпространена сред хоби-градинарите. Това е да съхраняваме мушкатата в буркани с вода. Преди това растенията трябва да се накършат. Слагат се в буркана, пълен с вода, в която на всеки 10 дни пускаш една кафена лъжичка захар или половин аспирин. Доливаш вода до 1/3 от буркана. Съхранявани по този начин, мушкатата дори може да цъфнат. Друг вариант е да ги накършиш и да ги сложиш във вода, в която да има малко дървесна пепел. Така растенията не загниват и напролет са със стабилни корени за садене.

Навън

Мушкатата и сакъзчетата могат да се държат и на остъклена тераса. Така ще цъфтят цяла зима. Хубаво е терасата да има източно изложение. Този начин на съхранение обаче си има кусури. Когато се съхраняват на тераса, растенията цъфтят и през зимата. А е хубаво те да си почиват. Добре е мушкатата на терасата да бъдат подрязвани. Поливайте поне веднъж седмично, като в един литър вода слагате 1 супена лъжица захар. „Терасата ми е остъклена и цяла зима са там. Задължително от 5 до 10 февруари чупя и засаждам в саксии, от май досега цъфтят и практикувам това с години“, обяснява във Фейсбук хоби градинарка.

Добро

Кършенето и засаждане на клончетата – по едно саксия, е друг начин да се сдобиете лесно с разсад за пролетта. Клонките се засаждат в пръст в пластмасови кофички, може и такива от кисело мляко.

Градинари са убедени, че това е най-добрият начин. Първо, от майчиното растение ще получите лесно няколко млади. Така ще подмладите мушкатата си, което е важно да се прави на всеки три години. Старите мушката нямат добър цъфтеж, обясняват градинарите и подмладяването е желателно, особено, когато стъблото стане дебело, колкото показалеца на ръката.

Семена се продават във веригите


Много градинари са готови да хвърлят мушкатото, което ги е радвало цяло лято, и да започнат отглеждането на ново растение през пролетта от семенце. Семена могат да се намерят на много места, включително в големите вериги хипермаркети. Могат да се сеят до април, даже до май, а в началото е хубаво да им се слага найлон, за да избият.