0

М нозинството обмисля законови промени в изборните правила, за да запушат дупките при образуването на подвижни секции за хората с увреждания. Това стана ясно от заявките на ИТН и ДБ по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в НС, който пред депутатите трябваше да обясни колко сигнали и проверки са правили в МВР за нарушения при разкриването на ПСИК за двата последни вота – на 11 юли и на 14 ноември.

Мнозинството обмисля законови промени в изборните правила, за да запушат дупките при образуването на подвижни секции за хората с увреждания. Това стана ясно от заявките на ИТН и ДБ по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в НС, който пред депутатите трябваше да обясни колко сигнали и проверки са правили в МВР за нарушения при разкриването на ПСИК за двата последни вота – на 11 юли и на 14 ноември.

Според ДБ подвижните секции са практика за заобикаляне на машинния вот. Така според Антоанета Цонева от 2017 до изборите през 2021 два пъти е нараснал броят на хората, подали заявления с подвижна урна. По думите й над 46% от мобилните секции са концентрирани в два района – Шуменски и Хасковски. И даде пример, че има доказателства, че цели фамилии са записвани за ПСИК, след като са изкарвали само пневмония или хипертония – заболявания, които не предполагат трайно увреждане. Проблемът идва от това, че в ИК кметът няма изрични правомощия да проверява и при подадени 10 заявления е длъжен да открие такава секция, а съответно РИК да назначи състав. Проблемът се решава от ЦИК с нарочните указания, в които се посочва, че кметът прави проверка по служебен път и установява увреждането. Когато тя е неуспешна, кметът изисква от ТЕЛК документ, удостоверяващ увреждането, както и медицинска бележка от други органи, че заболяването на избирателя не му позволяват да напусне дома си.

Иначе самото изслушване на Рашков мина с препратки към "Под игото" на Иван Вазов, с обвинения за активни мероприятия, но и с похвали за работата на МВР. Рашков заяви пред депутатите, че рекордьор по досъдебни производства за нарушения при мобилни урни е Разград. Там е имало 26 разследвания и 188 проверки по преписки. Някои от разпитаните лица са заявили, че не познават лекаря, издал документа и че не са контактували с личния си лекар от 2-3 или повече години. По думите му ръководни фигури в ДПС са заплашвали с граждански арест на полицаи шефа на областната дирекция на МВР в Разград. Министърът заяви, че щом се критикува полицията, е редно депутатите да критикуват и прокуратурата. Иначе в Сърница на вота през юли са регистрирани 202 материала за нарушения, а през ноември – 287. В Хасково пък имало за нарушения 798 случая, като най-много са в Минерални бани и Стамболово.

От ДПС пък изтъкнаха, че над 600 000 са хората у нас с увреждания и над 14 000 са подали заявления за вот с ПСИК. Лидерът на формацията Мустафа Карадайъ поздрави МВР за законовите действия срещу купения вот, но не и за репресиите. Той засегна и прокуратурата, която трябвало да разследва органите на реда за неправомерни действия. По негови думи министърът твърди, че има 20 хил. случая за нарушения срещу политическите права на гражданите, а регистрираните са 100 на изборите през юли и 150 на тези през ноември. „Вашите политически указания превърнаха деполитизираната полиция в политическа милиция за незаконни действия против политически опоненти“, каза Карадайъ. Относно съвместната работа с прокуратурата тя била на средно добро ниво. Рашков заяви, че са нужни промени в НПК, тъй като често наказанията, които се налагат, са либерални. По негови думи е необходима по-широка оперативна самостоятелност на органите на МВР, за да не са в пълна зависимост от прокуратурата. Той изрази съмнения, че тя бави дела по политически причини.