0

Р ядко срещана икона „Света Богородица Млекопитателница“ (Кърмеща) бе открита в почти обезлюденото русенско селце Пепелина. Този тип реликви са изключително редки в света на иконографията. Счита се, че помагат при безплодие, проблеми с опорно-двигателния апарат и дори рак.

Рядко срещана икона „Света Богородица Млекопитателница“ (Кърмеща) бе открита в почти обезлюденото русенско селце Пепелина. Този тип реликви са изключително редки в света на иконографията. Счита се, че помагат при безплодие, проблеми с опорно-двигателния апарат и дори рак.

И днес малцината, чули за светинята, застават пред нея и се молят чудото да стане - да имат рожба, да се изцерят, да сбъднат мечтите си. Казват, че Млекопитателницата чувала молитвите им. Днес реликвата е реставрирана и е преместена за съхранение и поклонение в храма „Света Троица“ в Русе. В Пепелина пък е изложено точно копие на Кърмещата Дева.


Енориаши


Първите си енориаши православният храм „Свети Димитър“ в Пепелина посрещнал през 1925 г. Дали иконата на Кърмещата Богородица е донесена тогава, или по-късно, не се знае, но хората вярвали, че тя пази селото им от бедствия и злини. Дълго време се молели пред светинята за здраве, венчавали се, кръщавали децата си пред нея и я обичали от сърце и душа. С обезлюдяването на селото обаче храмът все по-рядко отварял врати, а свещеник идвал само по празниците. Времето и влагата оставяли своите следи по ценната реликва и това продължило до 2013 г. Тогава БНТ разказва за нея. След това започва кампания за набиране на средства за реставрацията й. Оттук започва „новият“ живот на иконата „Света Богородица Млекопитателница“ от Пепелина.


Тревненска школа


Изследователите предполагат, че тя е творение на православното църковно изкуство на Тревненската художествена школа. В реликвата експертите откриват почерка на един от нейните майстори - Цаню Захариев, който в творбите си търсел връзката с обикновената жена. Ето защо и тази Богородица е толкова въздействаща. Иконите на Пресвета Богородица, кърмеща Младенеца Христос, се срещат рядко и не са популярни в изографисването. Основната причина е, че гръдта на Божията майка е разголена и не всички миряни са готови да я възприемат по този начин. Това е и причината дори в световен план този тип икони да се броят на пръсти. Така или иначе иконата не показва нищо, което Господ да не е сътворил - нима всеки от нас не е сукал от майките си, коментират богослови. В символичен смисъл реликвата показва, че както младенецът се е нуждаел от мляко, за да расте здрав, така и всички ние се нуждаем от Божието слово и застъпничеството на Богородица пред Твореца, която е духовна майка и на всички хора.

Зограф

Зографът Цаню Захариев се споминал през 1902 г. Но как светинята е попаднала в Пепелина 23 години след смъртта на своя автор? Предполага се, че тя е била изложена на друго място и след това е дарена на жителите на малкото русенско селце. Възможно е да е била и в параклис, съществувал тук преди това и за който има сведения, че е бил изрисуван от тревненски майстори.

В началото на 2013 г. с разрешението на Русенския митрополит Неофит, сега Български патриарх, иконата на Света Богородица Млекопитателница е изнесена от църквата „Свети Димитър“ и изложена за поклонение в катедралния храм „Света Троица“ в Русе. Със събраните средства реликвата е реставрирана от Костадин Угринов от регионалния исторически музей във Варна. Успоредно с това точно нейно копие е направено от Павлин Пенев. Тъй като в Пепелина няма добри условия за съхранение на тревненския оригинал, копието е занесено в селската църква „Свети Димитър“. Така реставрираната икона е изложена за постоянно в русенския храм „Света Троица“.