0

О гнено кълбо, в което може да се побере цял камион, кръстосва Сибир и плаши народа.

Огнено кълбо, в което може да се побере цял камион, кръстосва Сибир и плаши народа.

Роман Трегубов и жена му пътуват към Новосибирск, когато виждат в далечината огромно огнено кълбо, което свети ослепително и издава съскащи звуци, обяснява „Вайъсат Нейчър“. От древни времена местните народи говорят за подобни огнени кълба, които са дело на демони и идват да погубват хората. Въпросът е, че това е по-голямо от всичко, за което сме чували досега, а е и запечатано и истинността му е доказана.

Заснетото от Трегубов кълбо първо е било в синкав цвят, а после става жълтеникаво. Изчезва изведнъж, както и се появява.

Според изследователи възможно е тук да става въпрос за метанови кълба. Блатата и торфените находища в Сибир са пълни с метан. Физикът Линда Поаре обаче опровергава това. Тя прави и конкретни опити да докаже дали метанът може да се държи по подобен начин. При всички проби не се е получило кълбо, а огнен стълб. А и възпламеняването на този газ е в различни разцветки и не може да стигне син цвят.

Естествено пак се появяват теории за извънземни, както и такива за преплитане на измерения. Според най-пикантната теория става въпрос за кълбовидна мълния. А кълбовидните мълнии са смятани за връзки с други светове и измерения. Някои теории дори смятат, че има пренасяне на частици от паралелни вселени или други измерения, до киото нашите човешки сетива нямат засега достъп.

Физикът Джон Дуайър казва, че напълно възможно обяснение на тази мистерия от Сибир с голямото огнено да е кълбовидна мълния. Но гледайки видеото, тук се забелязва, че става въпрос за далеч по-огромно огнено кълбо, отколкото са досега известните кълбовидни мълнии. На видеото кълбото е с размери десетки метри, а сведенията за кълбовидните мълнии са за големина колкото грейпфрут или голям портокал.

Друга теория е, че може да става въпрос за падащ метеорит. Но тя веднага е отхвърлена, защото няма на света метеорит, поне не и познат, който би се държал по подобен начин. Така че и тази мистерия засега остава необяснима.

От древни времена кълбовидните мълнии са мистерия. Даже има теория, че повечето от тях са плод на човешкото въображение. Някои психолози твърдят, че всъщност сме видели истинска мълния, но по някакъв начин нашите възприятия я възприемат като огнено кълбо. По време на Третия райх има експерименти с регресивна психоза – заспиване и връщане на съзнанието към предишни спомени, когато наистина се доказва, че някои хора, смятащи как са видели огнени кълба, всъщност са видели обикновени мълнии, но на отдалечени разстояния. Именно нацистите разработват и проекти за използването на кълбовидните мълнии като оръжие и най-вече за тяхното възпроизвеждане като оръжие.

По света обаче има твърде много свидетелства за кълбовидни мълнии. Някои дори твърдят, че те влизат в домовете и не им и дори, че преминават през прозорците. Феноменът още не е обяснен.

Според властващата в науката теория в момента става въпрос за електрично поле, което създава газов разряд. Смята се, че във вътрешността на мълнията има област с много висока температура, поради което се появява светенето. Очевидно тази област се състои от плазма и поради сравнителната стабилност на системата тази плазма се разпада бавно. Именно тази плазма някои учени смятат като възможен (в бъдещето) портал към други светове, измерения и вселени.

За кълбовидната мълния се знае, че може да преминава през прозорци или други обекти без да остави каквито и да било следи. Понякога се появява в групи, като отделните кълба се движат успоредно, като могат да сменят цвета си или да изчезват, а след това да се появят на други места. В редки случаи една кълбовидна мълния може да се разпадне на две по-малки сфери, но има и такива описания на очевидци. Също се описват и наблюдения как две мълнии се обединяват в една по-голяма. Някои са срещали феномена неведнъж, но повечето хора въобще не са го и виждали.

МВР предупреждава

У нас рядко се случва институция да дава полезни съвети, но в случая, колкото и невероятно да звучи, МВР (по специално Областната дирекция в Търговище) е направило това за мълниите.

Там има има и част, посветена на кълбовидните мълнии. МВР – Търговище пише по въпроса: „Един от феномените на природата са “кълбовидните” мълнии. Кълбовидните мълнии се срещат по-рядко и не са така добре разгадани. Те представляват светещо кълбо с диаметър 25-30 см и се движат хаотично. Живеят само няколко секунди, след което изчезват тихо или с взрив. При влизане в стаята на “кълбовидна”мълния специалистите препоръчват да не се осъществява абсолютно никакво движение, защото и най-малкото движение на въздуха може да ги взриви и да нанесат големи щети“.