Къде в Европа плащат най-добре

Къде в Европа плащат най-добре

През 2018 г. информационният и комуникационният сектор е бил най-високо платеният в 12 от 27 страни членки и е бил на второ място в други четири, се посочва в доклад на сайта на Евростат.

Средното месечно възнаграждение е било високо и при финансовата и осигурителната сфера. Това е бил най-високо платеният сектор в само четири страни от ЕС (Франция, Унгария, Малта и Швеция), на второ място в 16 страни и на трето в шест страни членки. Друг сектор, в който служителите са имали високи доходи е "Електричество, газ и доставки на климатици". Той е бил най-добре платеният в пет страни членки и вторият най-добре платен в други две.

На противоположния край на класацията се нарежда секторът "Настаняване и хранене", който е бил най-ниско платеният във всички страни членки с изключение на Гърция, Малта и Словения (вторият най-ниско платен) и Хърватия (третият най-ниско платен). "Административни и помощни услуги" са вторите най-ниско платени в повечето страни членки (12 от 27) и на дъното на таблицата в Гърция, Хърватия и Словения.

"Образование" е бил най-добре платеният сектор в Люксембург и вторият най-добре платен в Кипър през 2018 година. "Продажби на едро и дребно, поправка на моторни превозни средства и мотоциклети" е бил средно най-високо платеният в Гърция, но е сред тези с най-ниско заплащане в повечето страни членки.

Възнагражденията в "Строителство" са в средата на класацията в повечето страни членки. Той се нарежда най-високо в Полша, където е е шестият най-добре платен и седмият с най-високи заплати в Естония, Латвия, Нидерландия и Швеция.

За сметка на това строителният сектор е бил най-слабо платеният в Малта през 2018 година и сред най-ниско платените в Хърватия и Румъния (вторият най-ниско платен), както и в Унгария, Португалия и Словения (третият най-ниско платен), според Евростат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.