Инспектори, ходили ли сте скоро на море? Но не като отпускари, а като служебни лица? Вижда се, че не сте. Защото, ако бяхте влезли в някой и друг лекарски кабинет или медицински центрове в морските ни курорти, кочан с актове нямаше да ви остане.

Всеки сезон по Българското Черноморие цените на медицинските услуги скачат неимоверно. Както навремето казваше Тодор Живков с присъщия му дебелашки хумор: „България на изток граничи с „Балкантурист“. Правешкият „мъдрец“ пускаше този лаф заради по-високите цени там, макар и да му беше пределно ясно, че въпросното туристическо предприятие изпълнява това, което му спусне държавата отгоре.

Сега обаче държавата никому не спуска цени отгоре. Това обаче съвсем не означава, че в сферата на лекарските услуги финансовата страна не е регламентирана с наредби на Министерството на здравеопазването. Една от тях задължава всички лечебни заведения да окачват на видно място до входа и при регистратурата, ако има такава, цените на лечебните процедури, прегледите, лабораторните изследвания и т.н. По морето обаче някои изглежда смятат, че вече са извън България и този поднормативен акт не важи за тях. На редица места не само че няма ценоразписи на видно място, но се вършат и още по-големи безобразия – за една и съща манипулация се взимат различни пари от българи и чужденци. Разбира се, за чуждите туристи те са завишени значително. При това те се плащат не в лева, а в евро. Само за справка на собствениците на въпросните лечебни заведения, разплащателната валута в страната все още е левът.

Ето тези и още много други неща щяха да научат финансовите инспектори, а и колегите им от регионалните здравни инспекции, ако си бяха направили труда да отидат на море не като плажуващи, а като служебни лица. Какво им пречи дори да влязат под прикритие като редови пациенти в някой и друг медицински център. Определено ще има какво да видят и кого да санкционират.

„Защитавате чужденците. Оставете ги, те имат пари!“, чувам някой да мърмори, когато чете горния текст.

Въпросът не е в това дали някой ще дере финансово българин или чужденец. Въпросът е в точните сметки, почтеността и законността. Факт е, че дори социално слабите англичани, които идват тук на евтина почивка, са по-добре материално от средно заможния българин. Това обаче не е основание някои да безобразничат, да мародерстват болните, независимо от националността им, и да създават лош имидж на България.

Ето защо време е инспекторите да си вземат командировъчно и да отидат на морето, но да се заредят с по-дебели кочани за актове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Непосилният удар срещу шопската салата

През 1966 г. е отбелязан един от най-големите външнополитически пробиви на България. Първият човек у нас Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева са поканени на държавно посещение във Франция от президента Шарл де Гол. Де Гол е легендарна личност, Франция – велика държава, жестът е повече от дипломатичен. Разказват, че по време на една от неформалните срещу между Живков и френския президент Де Гол попитал: „Г-н Живков, вие колко вида сирене имате?“ „Два, г-н президент – бяло саламурено и кашкавал“, отговорил българският държавен ръководител. „Тогава може би ще се поставите на моето място - как се управлява държава с над 600 вида сирене?“, риторично попитал френският държавник.

Хиляди панелки са без мълниезащита

Точна статистика няма, но според експерти 80 на сто от хиляди панелки и фамилни къщи, са без гръмоотводи. По темата за кратко се вдига шум в топлото време, в началото на сезона, когато зачестяват случаите със загинали хора. Последният е смъртният случай на мъж в столичен квартал.

Халкидики като солунска митница

Нашенци превърнаха апартаментите си в Халкидики в солунска митница. Печелят добре и не им пука, че подбиват южните ни съседи с два пъти по-ниски цени на стаите, които дават под наем на туристи. А на всичко отгоре не плащат и данъци.