Време е депутатите отново да се обединят, а не да търсят под вола теле, както е казал народът. След разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, Върховната административна прокуратура проведе разследване и разпореди на Финансовото министерство да започне действия по връщането на надвзетите партийни субсидии.

Това до голяма степен обезсмисля обсъжданите от депутатите законови промени, гарантиращи разпределението на държавните пари за партиите, спечелили над 1% процент на изборите. Но най-вече ще спре политическите спекулации. Те щяха особено да се разгорещят, заради предвиждането от проекта връщане на пари със задна дата, което е забранено след решение на Конституционния съд. Всъщност промяната трябва да пресече възможността да се преразпределят парите на партиите, спечелили под един процент. Що се отнася до това как ще бъдат събрани тези пари и най-вече как да се осъществява последващия контрол, за да не бъдат допускани подобни гафове, това е въпрос на по-добра организация от страна на заинтересованите институции. Има и още нещо, което би могло да решат депутатите. А то е как да се оползотвори надвзетата субсидия. Истината е, че сумата не е никак малка – 6,5 млн. лв. В социалната сфера и в здравеопазването има крещяща нужда от тези пари. Въпрос на преценка е къде те ще бъдат най-полезни. Така депутатите ще могат да заличат горчивия привкус, че са станали съучастници в една афера.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кой е по-голям от комплекса си?

„Комплексите ми не са чак толкова големи, че да ги избивам на пътя“. Върху взаимовръзката между поведението зад волана и личната неудовлетвореност обикновено следва да разсъждават психолозите. Но тъй като тези, които страдат от тях, рядко се обръщат към специалист, редно е да им напомним, че пътят не е мястото да демонстрират собствената си значимост.

Да пренебрегнеш Хипократовата клетва

През последните години все по-често лекари започнаха да се явяват в храма на Темида. Ясно е, че в повечето професии дадена грешка може да доведе до различни проблеми, но те все пак са разрешими. Грешките в медицината обаче може да са с фатален край.