Квесторите с хонорар само в богатите училища (ТЕМАТА)

Квесторите с хонорар само в богатите училища (ТЕМАТА)

МОН: Заплащането им е в рамките на възнаграждението по трудов договор

Квесторите на националните външни оценявания в 4-ти, 7-и и 10-и клас и на матурите в 12-и ще получават хонорар само ако работят в училище с по-голям бюджет. Миналата година заради извънредната обстановка на всеки от тях бяха гарантирани по 80 лв. на изпит, но тази не е така.

„Заплащането на квесторите е в рамките на месечното им възнаграждение по основен трудов договор, предвид че изпълняват тази дейност в рамките на установения 8-часов работен ден“, обясниха от образователното министерство пред „Монитор“. Така решението зависи от школските директори. За да могат да отпуснат бонуси за учителите си, ръководеното от тях училище обаче трябва да има излишък в бюджета.

„Учителите очакват и тази година бонуси, ако са квестори на изпитите, но навсякъде обясняваме, че между МОН и социалните партньори няма договореност за отпускането на допълнителни средства за квесторите на матурите и външното оценява в 4-ти, 7-и и 10-и клас“, обясни председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той припомни, че миналата година се е смятало, че учителите работят на първа линия, затова и със социалните партньори и МОН бе взето решение да се дадат по 80 лв. на всеки квестор, за да се гарантира, че ще има желаещи.

„Тогава обаче нямаше целеви средства, а се даваха от бюджетите на училищата и спестените от тях пари по време на дистанционното обучение от средата на март“, каза Петров. Той уточни, че миналата година част от


школата са давали средствата и от допълнителните трудови възнаграждения


които обикновено се отпускат за началото на година, Коледа, 24 май.

В столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ ще има допълнителни средства покрай изпитите, но те няма да бъдат за квесторите, а само за тези, които се занимават за цялостната организация на матурите и националното външно оценяване. В противен случай бюджетът на училището ще свърши и няма да остане финансиране за предстоящите квалификации и обучения на новите учители, обясни директорът инж. Таньо Стойчев.

„Ще издам заповед за допълнителни възнаграждения, но те ще бъдат само за заместник-директорите и тези, които са се занимавали с цялостната организация на изпитите. Няма как да платя на всички квестори“, обясни той. Така в „Хенри Форд“ допълнителни средства ще вземат между 10 и 12 души и не повече от 80-100 лв. Директорът подчерта, че миналата година ситуацията е била различна покрай затварянето на училищата.

„Миналата година имаше излишъци в бюджетите, но тази няма. Няма причина да им се плаща допълнително, за тях това е нормален работен ден“, допълни инж. Стойчев.

В 37 СУ “Райна Княгиня” в столицата отпускането на бонуси за квесторите още не е сигурно.

„Към този момент няма указания като миналата година да има допълнителни възнаграждения за квесторите и затова все още не съм взела решение. Това не означава, че няма да има. Винаги търсим начин да стимулираме колегите, но това зависи какви разчети ще представи главният ни счетоводител за вторите 3 месеца“, обясни директорката Цветомира Георгиева. Тя допълни, че очаква да има остатъци по перото за трудови възнаграждения, защото последните месец голяма част от колегите й са ползвали болнични.

„Ако счетоводителят ми представи разчети, че имам излишък и конкретна сума, която може да се даде за бонус за квесторите, ще вземем решение дали и по колко лева бихме отпуснали допълнително на учителите“, обясни директорката. Тя подчерта, че това е нормален работен ден за квесторите. Рискът за тях дори ще бъде още по-малък, защото ще влизат в стаи с десетина ученици, докато в клас работят с много повече деца.

Тази година не са предвидени възнаграждения за учителите, които са квестори и в трите изпита в община Кюстендил. Нито едно от училищата не предвижда допълнително заплащане на педагогическите специалисти. През миналата година бе осигурено финансиране от държавния бюджет.


Много от учителите бяха възмутени, че тази година няма отпуснато финансиране


В Пловдив директорите решават, защото парите идват от делегираните бюджети. Главната тема в школата обаче е, че режат драстично възможностите учителите да почиват през лятото. Масово в професионалните гимназии ще работят докъм 15 юли и повече дори, а ще се върнат в училище в най-големите жеги на 14 август.

Във Велико Търново няма да има допълнително възнаграждение за учителите, ангажирани с матурите и външното оценяване. Шефката на образователния инспекторат Розалия Личева каза, че всичко е оставено в ръцете на директорите на школата. Тя обаче нямала информация някой директор да е дал пари на подчинените си за тази извънредна работа.

В Стара Загора проверката на „Монитор“ показа, че директорите не предвиждат бонуси за квесторите през тази година.

10 лв. на ден за юристи и

лекари в изпитните комисии


В комисиите за хронично болни ученици при провеждането на НВО за 7-и клас се предвиждат и възнаграждения за юристи и лекари. Заплащането е по 10 лева за деня на изпита. Не всеки юрист от комисията ще може да получи допълнителни средства. Възнагражденията ще се дават само ако съответното РУО няма назначен. Останалите членове на същите комисии са експерти от РУО и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование към МОН, които изпълняват дейността в рамките на установеното си работно време, допълват от образователното министерство.

МОН плаща на 2397 оценители

с пари от национална програма


2397 оценители на изпитите в 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас ще получат пари за труда си от МОН със средства по национална програма „Система за национално стандартизирано външно оценяване“, става ясно от справка за „Монитор“ на образователното министерство. От тях 634 педагози са били оценители на националното външно оценяване по български език и литература и математика в 4-ти клас. Проверката на матурата по български език ще донесе допълнителни средства на 245 учители, а за 2-ри и 3-ти ДЗИ - на 293. Педагозите, които ще оценяват изпитите в 7-и клас, са общо 478. От тях 345 ще проверяват работите по български език и литература и по математика, а останалите 133 - по чужд език. За НВО в 10-и клас по БЕЛ са ангажирани 310 оценители, по математика - 230, а по чужд език - 207. За национална програма е заложен бюджет в размер на 6 920 000 лв. Освен за възнагражденията за различните участници в оценяването на НВО и ДЗИ ще се предоставят средства за хигиенни материали и дезинфектанти за членовете на комисиите за засекретяване и разсекретяване на изпитните работи в ДЗИ и НВО, както и за председатели, зам.-председатели и супероценители в националните комисии за оценяване в ДЗИ. За квесторите в училищата, провеждащи НВО и ДЗИ, хигиенните материали са осигурени от съответното училище, уточняват от МОН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.