Четири гробници, датирани в раннохристиянската епоха, западно от най-голямата намирана досега раннохристиянска базилика в Родопите, бяха отворени буквално в в последния ден на разкопките на Перперикон за това лято, съобщи ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров.

Ограждането със собствена стена на този некропол подсказва, че вероятно става дума за мястото за погребване в периода V-VІ в. Неговото проучване предстои през следващия сезон.

През тази година бяха разкрити нови големи участъци на запад и север от базиликата. Ако на запад античните сгради продължават, то на север археолозите бяха изненадани, когато попаднаха на цял квартал от сгради от ХІV в., разкрива историкът и пояснява, че това не е чак толкова неочаквано: в предишните две години край църквата те се натъкват на голям некропол с близо 200 гроба от ХІІІ-ХІV в., сполучливо наречен впоследствие „град на мъртвите“. „Ето че сега ние намерихме и „града на живите“, населяван от средновековните обитатели на Перперикон през ХІV в. Излезлите на бял свят десетки сгради от това време са доста по-несъвършени в сравнение с прекрасните жилищни и обществени постройки от Античността. Всъщност именно в техните руини са вкопани основите на средновековните жилища“, отбелязва Овчаров.

Този квартал е много интересен, защото се свързва с важни исторически епизоди. През 1344 г. цар Иван Александър успява да освободи Родопите от византийска власт. Венец на неговите победи става славният град Перперикон, където той назначава свой областен управител – архонт. При разкопки бяха открити десетки сребърни монети на Иван Александър, които иначе са доста редки толкова на юг, изтъква проф. Овчаров. Именно те регистрират голямата победа на българската армия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Събраха 165 хил.евро за трансплонтацията на бебето Анди

165 000 евро необходими за чернодробната трансплантация на 3-месечния Анди бяха събрани за часове от дарения, предаде бТВ. Преди месец Анди е диагностициран с рядко вродено заболяване – атрезия на жлъчните пътища или билиарна атрезия.

Изкупиха и термометрите от варненските аптеки

Освен предпазни маски, вече няма и термометри във Варненските аптеки. Това съобщи шефката на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова, на проведения Областен кризисен щаб, на който се обсъдиха превантивни мерки против разпространението на коронавируса.