Националната художествена галерия „Квадрат 500“ ще представи за първи път у нас изложба графити. Едни от най-добрите български стрийт артисти – Nasimo, Sve, Esteo, Arsek & Erase, ще покажат творбите си в откриващата се утре в 18.30 ч. експозиция „Прозорец към детството“, посветена на малчуганите и тяхното всекидневие, изпълнено с игри и забавления.

Зад тази творческа инициатива стои екипът на River Park, а арт директор и куратор е един от най-успешните ни и популярни графити артисти Nasimo. Посланията от графитите му в градска среда са познати не само в България, но и в Канада, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Португалия, Полша, Чехия, Румъния, Сърбия, Гърция, Косово, Турция, Индия, Китай, Русия. Националната галерия „Квадрат 500“ подкрепи инициативата и реши да представи първата графити изложба у нас като

част от съвременното модерно изкуство

В рамките на близо два месеца – до 5 април, всеки посетител ще може да надникне не само в личните спомени на родните последователи на прочутия Банкси, но и мислено да върне времето назад към своето собствено детство. Целта на артистичния проект е както да популяризира съответното направление в съвременното изкуство, така и да акцентира върху важността на това децата отново да излязат да играят навън с приятели.

На 28 и 29 септември миналата година художниците създадоха пред очите на посетители пет творби, вдъхновени от безценните им детски спомени. В рамките на два дни Nasimo и неговите колеги – SVE, ESTEO, Arsek & Erase, демонстрираха на живо различни техники и умения и събраха стотици хора, които станаха свидетели на процеса на създаване на графити изкуство. Талантливите художници се обединиха около идеята на новостроящия се комплекс River Park, отличаващ се с „умно планиране“ и панорамни гледки към Витоша и града, да възродят безгрижните игри на децата и изобразиха с графити своите детски спомени. Артистите рисуваха върху преносими пана с намерението да могат да излагат творбите си на различни места и да продължат да предават своето послание за истински щастливо детство. безгрижните детски години, прекарани в игри и забавления навън.

Именно тези

преносими пана с размери 2 на 3 м

ще бъдат изложени в „Квадрат 500“. Те са изрисувани с акрилни бои и аерозолен спрей върху материала коматекс (разпенено ПВЦ) и са пет на брой – по един от всеки автор. Творбата на Nasimo обаче се състои от три отделни елемента, така че са общо седем. Над 80% от площта на бъдещия комплекс (повече от 170 000 дка) е предвидена за паркова зона с над 3000 дървета, места за отдих, детски площадки, джогинг алеи, парк за кучета, частни дворове и обслужваща инфраструктура. Място, което да предразполага към създаването на спомени, прекарани далеч от виртуалното пространство, е основната цел на екипа зад проекта. Когато той бъде реализиран, в неговата среда ще се интегрират и графитите на артистите.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

3 минимални заплати за независими творци с месечен доход под 1000 лева

Социален фонд за подпомагане на артистите и тружениците от независимия културен сектор ще има и той ще подкрепи всички свободни артисти от недържавната сфера, които са имали доход до 1000 лв. средно на месец за миналата година. Помощта ще бъде в размер на 3 минимални работни заплати плюс осигуровките и ще се получава в продължение на 3 месеца.

КултураВирус ни заразява с добро настроение насред пандемията

КултураВирус – с този код онлайн ще откриете новия хъб на културните дейци у нас. Мястото е Фейсбук, а идейният двигател на проекта – актьорът Георги Кацарски споделя, че иска да помогне на хората да останат усмихнати и позитивни дори по време на пандемията.