Кьовеши е у нас – проведе знакови срещи (ГАЛЕРИЯ)
6

Кьовеши е у нас – проведе знакови срещи (ГАЛЕРИЯ)

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна на посещение в България и проведе знакови срещи с правосъдният министър Янаки Стоилов и главният прокурор Иван Гешев. Кьовеши е на двудневна визита у нас и е придружавана от българския европейски прокурор Теодора Георгиева,

По време на разговора си с Кьовеши обвинител №1 я обвинил, че ще работят заедно срещу злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност, съобщиха от държавното обвинение.

„Днес, 10.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши проведоха среща в Съдебната палата в София. На срещата присъстваха заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП - "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура" прокурор Камен Михов. От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

Иван Гешев поздрави Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура. Главният прокурор Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Преди срещата с Гешев тя беше посрещната от протест пред сградата на правосъдното министерство, съобщи NOVA. Хората скандират „Гешев е мафия”. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от нея институция започна да работи на 1 юни. Кьовеши ще посети офиса на европейските делегирани прокурори, който е в сградата на Софийския районен съд.  Очакванията са България да попълни местата от десет делегирани прокурори, тъй като до момента само четирима са одобрени. Стоилов предположи, че именно това ще е предмет на разговорите и в прокуратурата. Следващата седмица Стоилов ще е домакин на среща по дебата за реформа на съдебната карта. Той припомни, че миналата седмица имал срещи с редица организации и магистрати. И на всички тях бил повдиган въпросът за съдебната карта. Този въпрос засяга подсъдността, достъпа до правосъдие и не може да се решава ведомствено, посочи Стоилов и отново призова за задълбочено обсъждане.
"Моят призив е на този въпрос да не се гледа като изпълнение на пореден проект, а като нещо, което засяга правосъдието", каза още министърът.

При посещението се очаква Кьовеши да се срещне също с президента Румен Радев, както и с членовете на Висшия съдебен съвет. Тя е у нас, за да разговаря с българските власти за бързо номиниране на шест нови кандидати за български европрокурори. „И се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени. Както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури по излъчване на европейските прокурори”, посочи преди срещата служебният правосъден министър Янаки Стоилов. Преди отпътуването си от страната днес се очаква Кьовеши да даде пресконференция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.