0

К юстендилското село Жиленци посвети специален празник на своите домозетьовци, който е единствен по рода си в цялата страна. В близкото до областния град село има над 60 двойки, при които мъжът е домозет.

Кюстендилското село Жиленци посвети специален празник на своите домозетьовци, който е единствен по рода си в цялата страна. В близкото до областния град село има над 60 двойки, при които мъжът е домозет.

„Нямаше как да не им посветим празник. Традицията е започнала през далечната 1965 г. Продължила е около 20 години и след това по неясни причини е спряна. Сега ние възобновихме празника и от 4 години събираме всички домозетьове от селото на уникален празник. От местното читалище вече са им изпратили покани с шеговитата фраза - Ако тъщата те пусне да напуснеш къщата, ела с нас да празнуваме. Всички "заврени зетьове" ще бъдат посрещнати от организаторите подобаващо и със специално подготвени за тях изненади“, обявиха от НЧ "Димитър Каляшки - 1920" в кюстендилското село Жиленци.

За празника вече има изработена Библия на домозета, която се подарява на всички новодошли в селото. В нея има правилник, клетва, дневен и седмичен режим на зетя, много вицове, закачки и снимки от предишните събирания. Подготвят се и гравирани сувенири, на което е написано мотото за тазгодишната среща. През миналата бе - "Няма сила по-могъща, от любимата ми тъща".

Най- възрастната двойка в селото е над 70 години, но интересното е, че в тяхното семейство има три дъщери и три поколения домозетьовци.

В Жиленци могат да се похвалят, че имат домозетьове от цялата страна, Франция, Израел и Сърбия.