Кюстендилец спаси малко еленче, нападнато от глутница кучета
2

Кюстендилец спаси малко еленче, нападнато от глутница кучета

Хвърли се срещу освирепелите зверове, за да не го разкъсат

62-годишният кюстендилец Орлин Борисов спаси малко еленче, което беше нападнато във вторник вечерта от глутница освирепели кучета. В истински герой се превръща Орлин, след като излиза на вечерна разходка с двете си кучета. Мъжът живее в района на стадион „Осогово“, който се намира под лесопарк Хисарлъка. „Както всяка вечер и тази излязох около 17.30 часа. Бях си с двете кучета, когато чух страшен лай. Вървяхме по една от пътеките и видях, че покрай мина на няколко подскока малко еленче. След него тичаха поне 3-4 освирепели кучета, предполагам бездомни“, разказа 62-годишният мъж.

Без да се замисли той решава да тръгне по глутницата. В един момент вижда, че животното е приклещено до оградата на стадиона. „Явно много време е гонено еленчето. От умора изведнъж се строполи на земята и върху него се нахвърли едно от кучетата, което имаше вид на ловджийско. Нямах време да мисля. Пуснах моите кучета и по-голямото, Норд, директно влезе в битка с него. По-малките успях да ги разгоня, а очите на еленчето бяха вперени право в мен, все едно се молеше“, обяснява още Орлин, който освен, че обожава животните се е посветил и на моторите.

По чудо животното имало само лека драскотина на гърба. Именно тогава 62-годишният кюстендилец се захваща да го спаси.

Ходенето по мъките

В този момент Орлин вижда, че батерията на телефона му е паднала. За щастие по това време покрай него минали момче и момиче. „Разпознах, че момчето е Евгени Неделчев. Веднага той се отзова и започнахме заедно да звъним по институциите. Естествено всеки си прехвърляше топката и никой не реши да дойде да ни помогне. Нямаше как да оставим еленчето там. То не можеше да върви от умора. Мислихме и вариант да го качим в планина „Осогово“, но се отказахме“, разказа още Орлин.

Така той и Евгени Неделчев решават да се обадят на друг кюстендилец, който разполага с обособени помещения за животни в хотелски комплекс край село Жиленци. След 3 часа ходене по мъките най-накрая животното си намира подслон, храна и вода.

„Така се беше уплашило, че сърчицето щеше да му изхвръкне. Галех го през целия път до Жиленци. Накрая се успокои. Вече е напълно добре и още днес ще го пуснем в планината. Ще се качим в по-високото, за да не бъде подгонено от глутницата кучета“, обяснява още за героичната си постъпка Орлин.

По негови думи, най-вероятно, еленчето е на около 7 месечна възраст, тъй като имало съвсем малки рога на главичката. Питал и свой познати, на които разказал за тежката спасителна акция, завършила с щастлива развръзка.

За сблъсъка с бездомните кучета Орлин казва, че не се е страхувал. Мислел само как да спаси животното. Успява и кучето му да се отърве само с няколко драскотини.

„Аз като вървя по планината и охлюв да видя го премествам, за да не го смачка някой. Страшно обичам животните и не случайно вкъщи имам 2 кучета и 4 котки, някои прибрани и спасени от улицата. Всичко това не е героизъм, а човещина. Мога да кажа единствено, че всяко живо същество заслужава място под слънцето. Това винаги е било водещо при мен и се надявам да продължа да помагам“, обясни още 62-годишвният кюстендилец, който вече се превърна в герой сред съгражданите си.

А кюстендилци видяха добра поличба в спасяването на еленчето и то именно преди Коледните и Новогодишни празници. Казват, че с този героизъм и природата ще се отблагодари на Орлин, и всички кюстендилци като цяло.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.