Кюстендилец дари 50 тона картофи на бедни и социално слаби
3

Кюстендилец дари 50 тона картофи на бедни и социално слаби

Кюстендилецът Димитър Димитров дари над 50 тона картофи на бедни и социално слаби. От жеста са се възползвали от Дирекция „Социално подпомагане“, както и от Комплекса за социални услуги към Община Кюстендил. „Днес хората от Комплекса ще работят извънредно. Ще мъкнат чували с картофи и ще се измокрят, но в замяна ще получат 320 усмивки - толкова адреса са планирани за събота. Призванието на тези добри хора е да обгрижват 800 човека. Те ще ни помогнат всеки потребител на тяхната услуга да получи по едно чувалче с картофи“, обяви кюстендилецът Димитър Димитров, който се радва на богата реколта от картофи в село Еремия.

В каузата на Димитър се включват и десетки доброволци от Кюстендил – млади момчета, които до този момент са се занимавали с редица благотворителни каузи за Великден и Коледа. „Днес успяхме да обиколим три села в област Кюстендил. Зарадвахме около 30 баби и дядовци с около половин тон картофи. Очаквахме картофите да са повече, но заради лошите метеорологични условия не успяхме да се организираме с доброволците. Надяваме се следващият уикенд времето да е с нас и да продължим с акцията“, каза доброволецът Георги Костадинов. Младото момче обяснява, че всички посрещат доброволците с усмивка, първоначално питат колко струва, но след това разбират, че става въпрос за дарение, жест от страна на Димитров, който е собственик на IT компания. Връзката му с кюстендилското село Еремия е, че доста често като дете прекарвал времето си там при неговите баба и дядо. Решава да се върне, а от умиление се заема с нелеката задача да възстанови 3-километровият път до селото, прокарва вода на местните жители, а почти всички вече имат безплатни картофи от Митко, както му казват местните.

„Хората в селото са много жизнерадостни, добродушни. Те просто се разбират помежду си. Ако не бях случил на родители, то поне случих на баба и дядо. Като ходех всички в селото много ми се радваха и другите баби и дядовци. Приемаха ме като техен внук. Заминах за чужбина и след 10 години се върнах в Еремия. Това, което видях ме потресе и за съжаление това е действителността в цялата държава“, обяснява Димитър Димитров.

Той е категорично се заема да възроди селото - изгражда път, прави водоснабдяване и за по-голям комфорт на местните жители организира сметоизвозване. Закупил контейнери за всяка къща и с негов камион прави сметоизвозва всяка седмица.

Що се отнася до идеята за дарението на картофите Димитров казва, че дошла през месец декември. „През декември, когато видях, че се задава криза с коронавируса, реших да отгледаме повече продукция от обичайното. Още зимата закупих техника за садене и изваждане на картофи, както и 10 тона семе, посадъчен материал. Целта беше да има не само за мен и моите служители, а да ги раздам на социално слаби, когато му дойде времето. Всички разбраха колко е важна икономиката за нашето общество, има едни индекси, които паднат ли под 100 това означава, че хората са загубили надежда, потребителите започват да не пазаруват, така както преди, а бизнесът става по-плах. Смятам, че хората имат нужда от някаква надежда, точно затова и направих дарението на картофи, за да помогна с каквото мога на хората“, споделя още Димитър Димитров.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.