Курсовете за повишаване на квалификацията на учителите вече и онлайн

Курсовете за повишаване на квалификацията на учителите вече и онлайн

Обучението за повишаване на квалификацията на учителите вече може да бъде онлайн. Курсовете в електронна среда трябва се провеждат във синхронна форма – обучител и педагог трябва да имат жива връзка, затова и организацията, която ги организира, трябва да работи в подходяща електронна платформа. Това става ясно от промени в наредба за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, които са обнародени  в държавен вестник на 27-и ноември.

Платформата, която ще използва обучителната организация, трябва да позволява създаване и използване на виртуална стая за видео- и аудиовръзки, разговор, чат, споделяне на екрана на преподавателя, визуализация на различни информационни обекти (текст, презентация, изображения, мултимедия и др.).Онлайн средата, в която се провежда курсът, трябва да поддържа запис на обучението с възможност за контролираното му споделян. Входът в платформата пък трябва да бъде със служебните акаунти, създадени и поддържани от Министерството на образованието и науката за всички учители в домейна @edu.mon.bg. Типовете потребители -обучител, участник, експерт, трябва да могат да се различават и да имат достъп до различните функционалности и ресурси. Платформата трябва да бъде такава, че да осигурява създаването на различни по структура тестове за завършване на обучението с възможност за автоматична оценка, запис на резултата и обратна връзка за всеки отделен курс.

С промените в преходните и заключителни разпоредби в наредбата пък се отлага първото атестиране на учителите, директорите и другите педагогически специалисти в детските градини и училищата до една година след провеждане на първото инспектиране на институцията. Тази година екипите на Националния образователен инспекторат са посетили общо 69 училища и детски градини, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Според промените в тях ще може да започне атестацията на учители до една година. За учебната 2021/2022-а пък се отлага атестацията на на педагогическите специалисти в Националния дворец на децата, Държавния логопедичен център, центровете за подкрепа за личностно развитие и в регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.