Курсантът от НВУ Генадий Димитров пред
2

Курсантът от НВУ Генадий Димитров пред "Телеграф": Голяма част от сайтовете в даркнет са измама за пари

Всичко ме потресе в тъмния интернет, цялото съдържание е незаконно, казва той

От дете мечтаех да съм офицер, това е достойна професия, в която дълг, чест и родина не са просто думи, споделя старшина Генадий Димитров в интервю в днешния брой на в. "Телеграф". 

Старшина Димитров, защо решихте да снимате филм за даркнет (тъмен иитернет) - място, където се търгуват наркотици, поръчват се убийства, отвличания?

Реших да снимам филм за даркнет, защото е интересна тема, а в НВУ имаме специалности, в които се изучават компютърни технологии и такива с направление сигурност. Предположих, че ще е интересно за курсантите да знаят. Аз лично знам отдавна за даркнет, това не е нова тематика, но ми дойде музата да направя нещо различно.

Вие сте бъдещ офицер, каква беше целта - да предпазите хората, да им покажете какво е тъмният интернет или нещо друго?

Моята цел беше да направя любителски филм за тъмния интернет главно за курсанти, които не са чували и не са знаели за него досега. Не е било планувано да става публично достояние и да влиза в медиите (смее се).

Но все пак влезе…

Е, да, но това ме хвана изключително неподготвен.

Кое лично вас ви потресе от видяното в даркнет?

Всичко е потресаващо там, няма нещо, което да е най. Цялото съдържание там е незаконно по всички параграфи от Наказателния кодекс не само в България, а в света.

Успяхте ли да видите например убийство или друго ужасяващо нещо, защото за даркнет се знае, че излъчват и на живо подобни гаври?

Разгледах някои сайтове в тъмната мрежа, но реално като убийства на живо и други подобни не съм виждал. За да видиш подобни неща, трябва да заплатиш. Голяма част от подобни сайтове в даркнет са направени за измама, плащаш, за да гледаш, а само ти взимат парите.

А биха ли ви издържали нервите да гледате подобни престъпления на живо, да убият някого пред вас?

Не, не биха ми издържали предполагам. Но аз не съм влизал, за да гледам, за да правя подобни покупки. Влязох в тъмния интернет, за да го заснема и да покажа на курсантите и най-вече на тези, които не знаят. Който знае за него, не му трябват филмчета или клипчета, за да се ориентира.

Колко време ви отне да снимате и после да монтирате филма?

Около седмица-седмица и половина само заснемах. После за няколко дни обработвах и правих записи с говор и ефекти. На ден отделях по 5-6 часа за обработка.

Кога имахте време да учите?

До много късно вечерта. След като си приключа ангажиментите с обучението, продължавах до късно вечер, а после, като трябваше да ставам рано, малко беше затормозяващо. Но когато някой си следва целите, рискува всичко, отделя си от съня и времето.

Има ли ваши познати и приятели, които са били мамени в интернет, не визирам само даркнет?

Да, но не смятам, че мога да коментирам.

Питам ви, защото явно разбирате от интернет и дали предупреждавате близки и приятели, че могат да бъдат измамени?

Да, винаги предупреждавам, че има такива сайтове, които могат да ги излъжат със стоки и пари, дори в най-голямата платформа за реклами. Гаранция в интернет никъде няма на 100%.

Във филма има две истории на американско момиче и момче, жертви от даркнет. Как ги открихте и какво се е случило с тях?

Историите намерих в американски специализиран сайт, достъпни са. Гледах да дам двете гледни точки и да покажа, че няма значение дали си момиче или момче, всички са еднакво стресирани, уплашени и най-вече потенциални жертви. Историята на момичето е следната - то посещава сайт, който го привлича със заглавието си „Здравей“. Тя го отваря, излиза бяла празна страница, а докато зареди, от камерата й се появява нейна снимка от лаптопа. Изписва й се „Виждаме те“. Започва да се притеснява, лепи лепенки по камерите на компютъра, на телефона и навсякъде, където някой може да я шпионира. Момчето пък чува от интернет за тъмната мрежа, запознава се подробно през Ютуб и други информационни канали, решава да провери лично какво е. Влиза в чат стаи, където се коментират различни неща, които са ужасяващи. На него започва да му се гади, да му става лошо. След 1-2 седмици получава есемес през Уотсъп - „Защо ни напусна“ от международен номер. И момчето, и момичета се стресират жестоко, сменят си телефоните, трият си профилите в социалните мрежи и т.н. Психологическата травма при тях е сериозна.

Когато се дипломирате, искате ли да се занимавате с компютърна сигурност?

Мен ме влекат много неща, не се занимавам специално с измами в интернет, за тази работа си има специалисти. Просто през свободното си време се занимавам със снимане. До завършването ми има много време и никой не знае какво ще се случи, но ако ми се удаде възможност, всичко е възможно.

След филма някой от МВР, ГДБОП свърза ли се с вас, за да коментирате например може ли да сте полезен и на други ведомства с нещо?

Не. Аз не познавам никого от ГДБОП. След филма организации, които се занимават със сигурност и отбрана, се свързаха с мен, за да вземат филма, но вече знаете, че той не е публично достояние и е само за НВУ. Университетът реши да го приобщи към материалите за обучение, но нямам отговор на въпроса защо. Не съм очаквал нещо подобно, това е любителско филмче. Предполагам, че са решили да го включат, защото е полезно като материал и не е нужно някой да влиза в тази сфера, за да го показва нагледно.

Имате още два филма, единият дори е награден. Снимани са с телефон. Как се запалихте?

Снимам с всичко. Двата филма бяха с телефон, защото самият фест го изискваше. Запалих се по снимането от първото филмче, заради това, че ми предоставиха възможност да участвам в този кинофестивал. Във факултета имаме клуб, който се занимава с видеоматериали, снимки, реклама и така стана, като хоби ми е. И военните имат хобита, няма значение какъв си, за да те влече да снимаш например.

Какви са ви другите хобита, разбрах, че с бокс също се занимавате?

Зависи от настроението ми. Има хора, които обичат да си ровичкат по колата, а аз се занимавам с нещо, което предполагам, че е полезно и за другите. За бокса – да, занимавам се, като имам свободно време. Започнах да тренирам от тийнейджър, не е професионално, правя го за себе си, за да се разтоварвам.

Защо решихте да станете военен, а не боксьор например?

Да стана военен, ми беше мечта като дете и цел като тийнейджър. Знаете, хората казват: „Следвай мечтите си“, и аз така направих. Смятам, че да си офицер, е една достойна професия, в която дълг, чест и родина не са просто думи. Затова не станах обикновен военен, а кандидатствах в НВУ, за да стана офицер. За повечето хора военен и офицер е едно и също, но реално има разлика.

Вие сте във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Как се виждате след 5 години например?

Надявам се като реализиран офицер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ