С решение на Министерския съвет се създава ново населено място - село, на територията на община Пещера, съобщават от пресцентъра на кабинета. То е в границите на съществуващото селищно образувание с местно значение - летовище „Свети Константин“.

Областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев е внесъл в Министерския съвет мотивирано предложение за създаване на новото населено място след разглеждане и преценка на основанията, изложени в искането от кмета на общината и решението на Общинския съвет - Пещера. 

Предложено е новото населено място да се наименува „Свети Константин“ с указ на президента на Република България. Със създаването му общият брой на селата в страната ще стане 5000.Административно-териториалната промяна се извършва съгласно условията и реда за създаване на ново населено място, предвидени в Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

Установено е трайно заселване на население в съществуващото селищно образувание, чиято територия е определена с устройствен план, наличие на постоянно живеещо население и социална и инженерна инфраструктура. Курортът „ Свети Константин“ над Пещера отдавна е летовище освен с местно, и с национално значение, тъй като в него има хотел, частни вили и ски-писти, което го прави предпочитано място за отдих и през зимата, и през лятото. Близостта му с язовир“ Батак“ също привлича летовници от цялата страна.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Таксите за компютърните специалности в СУ скачат със 100 лв.

Таксите в СУ „Св. Климент Охридски“ за новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ към Факултет по математика и информатика скачат със 100 лв. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Това реши Академичният съвет на Университета по време на вчерашното си заседание.

София с най-висок рейтинг за действията си в областта на климата

София получи най-високия рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство за действията си в областта на климата в класацията на глобалната платформа CDP, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.