0

Т алантливият български актьор и режисьор Мариус Куркински се надява да завърши снимките на своя нов филм „Засукан свят“ до края на октомври. Въпреки това снимачният екип, който работи вече четвърти ден в село Свирачи, община Ивайловград, си е оставил в резерв и първите четири дни от ноември.

Талантливият български актьор и режисьор Мариус Куркински се надява да завърши снимките на своя нов филм „Засукан свят“ до края на октомври. Въпреки това снимачният екип, който работи вече четвърти ден в село Свирачи, община Ивайловград, си е оставил в резерв и първите четири дни от ноември.

Това разкриха близки до режисьора, който се чувства истински вдъхновен от невероятната пророда и запазените автентични традиции на местните в селцето от Източните Родопи.

За ролите „са вербувани“ младите и амбициозни момичета и момчета от самодейната трупа „Актьорите“ в Ивайловград. Младежите вече имат зад гърба си няколко постановки под ръководството на актьорите Иванка Шекерова и Стефан Цирков.

Като статисти на площадката се изявяват хората от Свирачи, които са известни с това, че са ревностни пазители на българските традиции във фолклора, бита и храната.

В повечето домове има поддържани носии, които се обличат по големите празници, а понякога и без специален повод.

Затова и Куркиснски е избрал китното ивайловградско селце като естествен декор и  снимачна площадка. Продукцията ще включва кадри и от съседните села Плевун, Мандрица, Сив кладенец и Долно Луково. „Засукан свят“ е един от емблематичните разкази на Николай Хайтов от цикъла „Диви разкази“. Лентата на Куркински ще е по мотиви от Хайтов. Той спечели субсидия от Националния филмов център преди две години. Сценарист на „Засукан свят“ е Емил Бонев, а оператор и продуцент е Иван Тонев.