Курц стана новият стар канцлер на Австрия

Курц стана новият стар канцлер на Австрия

Консерваторът Себастиан Курц встъпи в длъжност начело на ново коалиционно правителство, съставено от неговата Австрийска народна партия и Зелените, които за първи път имат представители в кабинета, предаде АФП. Новото правителство положи клетва на церемония във Виена пред държавния глава Александър Ван дер Белен.

За 33-годишния Курц това е втори мандат, след като управлява в коалиция с крайната десница от декември 2017 до май 2019 г., когато корупционен скандал, свързан с националистите, доведе до предсрочни избори през септември, спечелени от АНП.
Според АФП, Коалиционният договор между десни и Зелени в Австрия е "най-доброто от два свята".

Новото правителство на десницата и Зелените, което встъпва в длъжност, си е поставило амбициозни цели за подобряване на климатичния баланс на страната и ще следва твърда линия към имиграцията според Курц. Австрийското правителство иска да се представи по-добре, отколкото в заложената цел в неотдавна приетото споразумение между страните от ЕС да се постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Въглеродна неутралност означава дадена страна да не излъчва повече парникови газове, които предизвикват глобалното затопляне, отколкото поглъща, например чрез гори, почви и океани. Докато Зелените и много специалисти призоваваха да се въведе австрийски данък върху емисиите въглероден диоксид, какъвто съществува в много страни от ЕС, включително Германия, консерваторите отложиха тази мярка. Работна група ще проучи въпроса от 2022 г.
Коалиционният договор затова предвижда силно увеличение на таксата "климат" върху самолетните билети, която ще стане 12 евро за полетите на малко и средно разстояние (сега тя е съответно 3,5 и 7,5 евро).

Консервативната Австрийска народна партия смята, че е наложила твърдата си линия по въпросите на имиграцията и сигурността. Еколозите пък заявяват, че авторите на амбициозен раздел за подобряване на прозрачността в обществения живот. Десницата на Себастиан Курц настоява за две емблематични мерки: забрана на носенето на було в училище за девойки до 14-годишна възраст и създаване на механизъм за предварително задържане на лица, които са смятани за опасни.
Понятието за национално предимство за австрийци за сметка на неавстрийски граждани, което беше вдъхновило множество проекти на предишното правителство на Курц с крайната десница, изцяло отсъства в новата управленска програма.
Сред мерките за подобряване на прозрачността в страна, която неотдавна бе разтърсена от множество скандали, са засилване на правомощията на Сметната палата и право на достъп до административни документи.

Борисов: Виена е важен партньор

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави Себастиан Курц по повод встъпването му в длъжност начело на новото правителство на Австрия. В поздравителния си адрес до Курц премиерът Борисов изтъква отличните двустранни отношения между България и Австрия и активния политически диалог на всички нива. "Австрия е традиционно важен политически и икономически партньор на България. Нашите две страни развиват конструктивно сътрудничество и имат близки позиции по редица важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз", отбелязва още българският министър-председател. Премиерът Борисов изразява увереност, че в рамките на втория мандат на Себастиан Курц като федерален канцлер, България и Австрия ще продължат да надграждат приятелските си отношения и ще работят съвместно по редица теми, включително европейската перспектива на Западните Балкани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.