Курц печели Австрия (ОБНОВЕНА)

Курц печели Австрия (ОБНОВЕНА)

Преговаря за коалиция до седмица

Консервативната Австрийска народна партия начело с нейния председател и бивш канцлер Себастиан Курц печели 38,4% от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Австрия и ще получи 73 депутатски мандата. Това показват окончателни резултати след преброяване на всички гласове, подадени в избирателните секции, съобщи министерството на вътрешните работи на Австрия.

Австрийската социалдемократическа партия се нарежда на второ място с 21,5 % от гласовете и 41 депутатски мандата. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата със 17,3% и 32 мандата. "Зелените" са на четвърто място с 12,4% и ще получат 23 мандата, а на пето място е либералната партия "Нова Австрия" със 7,4% и 14 депутатски мандата.

Политическите наблюдатели правят прогнози за състава на бъдещото австрийско правителство. Единодушно е мнението, че изходът от изборите значително подобри възможностите на безспорния победител Себастиан Курц, шеф на Австрийската народна партия (АНП), за образуване на нова управляваща коалиция. Той има три опции за друпартийно правителство: Австрийска народна партия (АНП) - Австрийска социалдемократическа партия (АСП), АНП - Австрийска партия на свободата (АПС) или АНП и Партия на зелените.
Намерението на Курц е да изчака вътрешнопартийните процеси на изясняване в останалите партии и едва след седмица да започне сондажни разговори с останалите партии. Очаква се да покани най-напред класиралата се на второ място АСП. В полза на коалицията със социалдемократите говори фактът, че тя ще е най-стабилна и е най-вероятно да издържи пет години. Против този вариант говори фактът, че Курц не е привърженик на голямата коалиция, от социалдемократите го делят доста различия. Личният му опит показва, че съществуват опасности от блокиране на политиките на АНП, а и в предизборните дебати се очерта взаимна липса на симпатия с водачката на партията Памела Ренди-Вагнер. Лошото състояние, в което социалдемократическата партия се намира, също ще е причина партията да не е готова на известни компромиси, които неминуемо трябва да се направят в бъдещата коалиция.
В полза на коалиция с АПС е общото схващане по редица основни въпроси. След изборния неуспех на Партията на свободата вероятно това ще е най-лесният вариант за Курц. Против този вариант говори фактът, че самите партийни функционери бяха категорични още в първите си изявления, че ще бъдат опозиция на управляващите. И генералният секретар Харалд Вилимски, и ръководителят на партията Норберт Хофер, а и Херберт Кикъл, министърът, заради когото стана големият разрив между бившите коалиционни партньори, заявиха намеренията си да минат в опозиция. Освен това коалиция с Партията на свободата крие рискове, свързани с нестабилността на партията, доминиращата роля на Херберт Кикъл, непрекъснатите скандали, които биха повлияли отрицателно и на авторитета на Народната партия в Европейския Съюз и извън него.
За Курц най-привлекателният вариант е коалиция с Партията на Зелените. Тя ще бъде и коалицията на победителите на тези парламентарни избори. Партията на Зелените, която на миналите избори остана извън парламента, сега спечели 14 процента от гласовете на избирателите и ще разполага с 26 кресла в парламента. За Курц това ще е нова премиера - той ще бъде първият политик в Европа, съставил "коалиция за опазване на климата" и ще бъде приет като пионер на новото време, което несъмнено ще му спечели одобрението на медиите в страната и в чужбина.
От своя страна Зелените могат да надградят изборната си победа с участие и в националното правителство, ще излъчат вицеканцлера, представени са и в четири от деветте провинциални правителства. Не бива да се пропуска и фактът, че и федералният президент Александър Ван дер Белен идва от редиците на Зелените. Но ще трябва да докажат възможностите си и да не разочароват избирателите, заради което ще действат много внимателно, тъй като е още много болезнен шокът от оставането извън парламента само преди две години. Много високи са очакванията на младите избиратели, които са идеалисти и опасността от разочарование в този случай е голяма. Народната партия ще трябва да отстъпи на Зелените по въпросите с опазване на климата, борбата с корупцията, демокрацията, прозрачността и детската бедност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.