Купуват 3D принтери за децата със СОП

Купуват 3D принтери за децата със СОП

Технологии за контрол на компютър с поглед и 3D принтери за децата със специални образователни потребности ще бъдат осигурени от бюджета на МОН. От новите софтуерни продукти и модерни технологии ще могат да се възползват близо 3000 малчугани от 38 центъра за специална образователна подкрепа в страната.

Технологиите

за контрол на компютър с поглед

дават възможност на деца с тежки физически увреждания, които не могат да използват ръцете си, да боравят с компютър. Предвижда се и използването на софтуер, с който децата да общуват чрез синтезирана реч, да изразяват мисли и желания, да се учат да използват интернет, да разговарят в социалните мрежи и чрез електронна поща, да пишат или да рисуват. „Системата за управление с поглед е пригодена за родните условия с български софтуер“, обясни пред "Монитор" Милен Наков от центъра за деца със СОП в Плевен, където са настанени 21 хлапета. Благодарение на модерната технология те могат да задържат вниманието на малчуганите като първа стъпка към тяхното образование. „На монитора се явява символ и пред детето се откриват картина и звук, които отговарят на него. Понякога има и цял клип“, разказа Наков. По този начин с помощта на компютъра

детето може да общува със своя обучаващ

родители и приятели.

Част от центровете ще получат възможността да купят 3D принтери, които са подходящи за създаване на предмети или макети с образователна цел от децата със сензорни увреждания.

За малчуганите с детска церебрална парализа ще бъдат купени бели магнитни дъски с комплекти от магнитни букви и цифри, както и други подходящи образователни игри.

Материалната база в центровете за специална образователна подкрепа ще бъде

модернизирана с 1,6 млн. лева

по модул от национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

87 училища пък ще бъдат финансирани с 800 000 лв. за оборудване на кабинети за занимания по интереси. Средствата ще бъдат по модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“ на националната програма. С тях ще бъдат осигурени книги, игри и материали за разгръщане на потенциалните творчески заложби на учениците в областта на науките, изкуствата и спорта. Класните стаи ще могат да се ползват и за други дейности за учениците от начален и прогимназиален етап, като например тържества или срещи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.