0

Н ай-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Така, след нея, ортопедите ще имат на разположение употребяван рентгенов апарат, операционна маса с ортопедична комплектация и клинеарна клампа за репозиция. За покупката са заделени близо 185 хил. лева без ДДС. Срокът за това е от 2 до 12 месеца.

В края на миналата година Общинският съвет във Варна гласува за лечебното заведение 200 000 лева, за да бъдат подновени хирургичните инструменти, с които се работи, уточнява moreto.net. Тогава стана ясно, че на лекарите в клиниката се налага да работят с пособия на по 25 години, а някои си купували дрелки и други технически пособия от магазините за строителни материали и инструменти.

„В болницата вече идват и много чужденци. В голяма част от операциите пациентите са в съзнание и инструментариумът, който ползваме ги плаши“, сподели преди време общинският съветник, д-р Ивайло Митковски. Той е един от известните специалисти в клиниката, в която на ден се правят по 10-15 операции.

В същото време лекарите са принудени да ползват допотопни инструменти, като д-р Митковски сподели, че му се е случвало докато оперира, да счупи ортопедичен чук на четвърт век.

В края на миналата година клиниката се сдоби с модерен комплект артроскопско оборудване. То позволява миниинвазивни интервенции на малки стави на лакътя и глезена, каквито досега бяха трудно осъществими. Доставката на модерната апаратура е част от инвестиционната програма на Медицинския университет във Варна.