Пет хеликоптера ще бъдат купени за медицинската авиация. Предвижда се това да стане в следващия програмен период. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев преди отпътуването си за Бургас, Варна и Велико Търново, където ще провери на място как се изразходват парите в болниците.

Той заяви, че вече е провел разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. По думите му най-важното е нашата страна да се подготви и да защити пред Европейската комисия добър проект.

Днес и утре министър Ананиев ще представи Методиката за формиране на разходите за персонал в многопрофилните болници с държавно участие в Бургас, Варна и Велико Търново

Днес започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения, поясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и допълни, че по този начин ще бъде придобита представа как тя спомага за увеличаване на месечните възнаграждения на медицинския персонал. Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, които им бяха предоставени допълнително през последните месеци за извършена медицинска дейност. Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения. Съотношението, което предлагаме при определяне на основните заплати, е 1 : 1,7 : 2, 2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар, коментира още министър Ананиев.

Той съобщи, че очаква резултатите от проверката в Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ и Националната здравноосигурителна каса във връзка с починалата от левкемия 6-годишна Мими, която не дочака животоспасяващите си лекарства заради забавяне на документацията с 55 дни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Платихме над 1,5 млн. за обезщетения на затворници

Над 1,5 млн. лв. обезщетения са платени от хазната през 2019 година по дела за нарушени човешки права и бавно правосъдие. Това показват данните на Министерството на правосъдието, предоставени по искане на „Монитор“.

Според статистиката през 2019 г. ведомството е сключило 259 споразумения за бавно правосъдие, по които са изплатени 620 200 лв.

Следят с термокамери на летището за коронавирус

Термокамерите на Софийското летище ще следят за пътници, инфектирани със смъртоносния вирус, който тръгна в края на миналата година от китайския град Ухан. Те намаляват риска, макар и да не могат да го спрат, както не могат да спрат и грипа, но чреез тях рискът за проникване на заразата в България може да бъде намален.