Купуваме ток за ден напред и от Румъния

ОТ СРЯДА

Купуваме ток за ден напред и от Румъния

Пазарното обединение между България и Румъния в сегмента „ден напред“ стартира в оперативна работа на 27 октомври 2021 г. с първи ден на доставка 28 октомври 2021 г., съобщиха Електро-енергийния системен оператор (ЕСО).

След успешното приключване на всички тестови дейности се потвърждава планираната дата 27 октомври 2021 г. за въвеждане в оперативна работа на пазарното обединение между България и Румъния във времевия сегмент „ден напред“.

Проектът за пазарно обединение между България и Румъния се изпълнява от операторите на пазара на електроенергия и от операторите на електропреносните системи на двете държави - БНЕБ ЕАД, OPCOM S.A., ЕСО ЕАД и CN Transelectrica S.A.

Целта на проекта е интегриране на българо-румънската граница към Единния европейски пазар „ден напред“ SDAC (Single Day-Ahead Coupling), съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2015/1222, даващ насоки за разпределението на трансграничния капацитет и управление на претоварванията, позволявайки едновременното разпределение на трансграничен преносен капацитет и електрическа енергия.

SDAC разпределя ограничения трансграничен преносен капацитет по най-ефективния начин, като свързва пазарите на електроенергия на едро от различни пазарни зони, чрез общ алгоритъм. Едновременно се отчитат и ограниченията за трансграничен капацитет, за да се осигури в максимална степен социалното благосъстояние в обхванатите европейски страни.

Целта на SDAC е изграждане на единен общоевропейски пазар в сегмента „ден напред“. Интегрираният пазар „ден напред“ увеличава общата ефективност на търговията, като насърчава конкуренция, увеличава ликвидността и дава възможност за пълноценно използване на ресурсите за производство на електроенергия в цяла Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.