Купуваме с десетина квадрата по-широки жилища

Двойно повече сделки с четиристайни апартаменти

Купуваме с десетина квадрата по-широки жилища

Най-търсени са домовете с просторна дневна и изглед към парк

За последните около 2 години сключваните сделки с жилища са за имоти с десетина квадрата по-голяма площ, отколкото преди, смятат някои столични брокери.

Според Полина Стойкова, изп. директор на известна посредническа агенция, за последните 2-3 години средната площ на купуваните жилища се е увеличила с 10-15 квадрата и е на ниво около 90 квадрата. “През третото тримесечие на годината делът на купените двустайни жилища е 46%, на тристайните - 38%, а на 4-стайните - 10%. Делът на последните за периода се е удвоил“, пояснява тя.

Гергана Тенекеджиева, изп. директор на друга голяма столична агенция, уточнява, че заради Covid пандемията


характеристиките на най-привлекателните за купувачите имоти се видоизменят.

„В момента атрактивни са жилищата с просторна дневна, в близост до парк. Клиентите предпочитат апартаменти с повече помещения при същата или малко по-голяма площ заради потребността от лично пространство за всички членове на семейството. В София от началото на годината най-много са покупко-продажбите на двустайните апартаменти (43%). Те изпреварват тристайните жилища с почти 10%, което донякъде може да се обясни с търсенето на повече инвестиционни покупки. В топ 10 на кварталите от началото на 2021 г. с най-много сключени сделки са: „Лозенец,“ центърът, „Манастирски ливади“, „Овча купел“, „Витоша“, „Кръстова вада“, „Люлин“, „Младост“, „Надежда“, „Обеля“. Профилът на купувачите е разнообразен, като забелязваме


все по-голяма активност от младите на възраст между 20 и 30 години.

Техният дял достига 22%. Развитието на аутсорсинг и IT индустрията и ръстът на заплатите в тези сектори отварят възможности за достъп до финансиране и участие на пазара на жилища. Нерядко обаче тези покупки реално се финансират с помощ от родителите. Не се наблюдава съществено изменение в средната площ на купуваните жилища за последните 2-3 години. Масовите сделки в момента са за покупка на първи дом, което не предполага търсене на разширение и повече площ“, пояснява Тенекеджиева.

Константин Пандов, от друга столична имотна агенция, също смята, че най-търсени са двустайните и тристайните. „Гарсониери се продават малко, защото такива апартаменти много рядко се предлагат за продажба на пазара на имоти. Бих казал, че дори хората вече живеят в по-малки жилища, защото новото строителство е маломерно“, смята той.

„Пазарът на недвижими имоти


ще расте в посока на по-големи жилища

които предлагат по-високо качество на живот, затворени комплекси, в които има много добавени услуги, споделени релакс пространства за социализация, а оттук и полезност за обитателите им“, прогнозира Теодора Димитрова, също от голяма агенция от София. Според нея българите притежават висок процент недвижима собственост без ипотека, доходите им нарастват и хората вземат по-лесно решения за промяна на дома. По думите й не бива да се забравя, че над 41% от населението живее в пренаселени жилища, при средно за ЕС 17,1%. 55,1% от възрастовата група 25-29 г., създали или на които предстои да създават семейства, живеят в пренаселени жилища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.