Купуваме поне още 80 000 таблети и лаптопи за училищата с пари от ЕС

Купуваме поне още 80 000 таблети и лаптопи за училищата с пари от ЕС

Страната ни ще закупи още поне още 80 000 таблети и лаптопи за ученици и учители със средства от ЕС. Средствата за тях ще бъдат отпуснати по линия на инструмента REACT-EU за подпомагане на образователната система за преодоляването на последиците от пандемията.

За целта Кабинетът одобри четвърто изменение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. с цел осигуряване на непрекъснатост на учебния процес в отговор на пандемията от COVID-19, като се закупят допълнителни устройства за поне 10% от учителите и учениците. Те ще се ползват оптимално в учебния процес, и се осигурят условия за провеждане на обучение от разстояние в електронна среда. В системата има около 807 000 лица – 90 учители и 717 000 ученици. Ако за 10% от тях бъдат закупени устройва, то те ще бъдат поне 80 000. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че 20 000 от тях ще са за педагозите, а останалата част за учениците.

Оперативната програма е допълнена с нова Приоритетна ос 5 „Равен достъп до училищно образование в кризисни условия“ със 100% финансиране от Европейския социален фонд в размер на 56 018 444 евро (109 562 555 лв.). С изпълнението на предвидените дейности ще бъдат подкрепени участниците в образователния процес (ученици, учители, образователни медиатори, родители) с цел да не се допусне прекъсване на образователния процес и приобщаващото образование в условията на кризи и да се противодейства на риска от отпадане в ситуация на обучение от разстояние в електронна среда.

Изменението стана възможно в резултат на действията на Европейския съюз в отговор на пандемията от COVID-19 и осигурените допълнителни средства по линия на REACT-EU за 2021 г., произтичащи от Инструмента на Европейския съюз за възстановяване, с които се оказва помощ за улесняване на преодоляването на последиците от кризата в контекста на пандемията от COVID-19 и социалните последици от нея и за подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.