0

 

Имаш крава – пиеш мляко. Този рекламен слоган от близкото минало може да стане реалност дори за градския човек.

 

Имаш крава – пиеш мляко. Този рекламен слоган от близкото минало може да стане реалност дори за градския човек.


Сдружение „Планинско мляко” с председател Милкана Йорданова е автор на инициативата Спаси крава. Идеята е следната. Един човек или група от хора дават 1200 лева, за да си купят крава от породата Родопско говедо. Местните стопани му гледат животното и предават млякото от него в мандра в Смилян. Срещу първоначалното вложение собственикът на кравата ще получава всеки месец в продължение на три години млечни продукти за 30 лева – сирене, масло, извара, кашкавал и т.н.
Идеята е да се подпомогне развъждането на родопската местна порода, която дава най-масленото мляко, единствено подходящо за правене на сирена тип швейцарски у нас. Освен това ще се улесни достъпът на хората от различни краища на страната до качествени млечни продукти като грижите за животните ще бъдат поверени на местните фермери.


Мини мандри
Междувременно стана ясно, че фермерите получават през 2020 г. над 1,45 млн. лева за мини мандри.
ДФ „Земеделиие” утвърди ресурс от 1 452 500 лева за 2019 г. по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко”.
С този ресурс ще бъдат финансирани поетите ангажименти по сключени договори от 2019 г. в размер на близо 720 хил. лева, както и одобрените проекти от предстоящия нов прием за 2020 г. по схемата за държавна помощ.
Целта на помощта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си на фермерските пазари и по този начин да увеличат доходите си. Кандидатите следва да са регистрирани съгласно Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Предстои да бъдат утвърдени указания по схемата, след което ще бъде отворен и прием за кандидатстване.