Купуваме COVID лекарство през декември

Поръчаното количество ще е за лечението на поне 10 000 души

Купуваме COVID лекарство през декември

Очаква се ЕМА да се произнесе за него до края на годината

Здравните власти обмислят закупуването на ново лекарство, което е под таблетна форма, за лечение на коронавирусна инфекция. Това научи „Монитор“ от Министерството на здравеопазването.

От там обясниха, че става дума за медикамент, който е на път да премине успешно 3-тата, последна фаза на изпитания.

Става дума за препарата Molnupirvir. Доставки на това лекарство страната ни може да получи по два начина – единият е през общ договор на ЕК, както беше с ваксините, а другият е да се подходи с индивидуално договаряне. Именно към индивидуално договаряне на доставки на този медикамент са се ориентирали здравните ни власти. Те изразиха надежда за декември месец вече да го имаме у нас. Предвижда се страната ни да поръча индивидуално количество, което да е достатъчно за лечението на поне 10 000 души.

Според здравните власти въпросното лекарство е много подходящо за изписване

за лечение на пациентите, които се лекуват в ковид зоните

За да има ефект от лекарството, то трябва да бъде прието веднага при появата на първите оплаквания. Така изключително много се намалява вероятността от по-тежко протичане на заболяването и усложнения. Намалява значително и рискът от това да се наложи хоспитализация на дадения пациент, обясниха още от МЗ.

За „Монитор” представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов обясни, че компанията производител на ковид лекарство все още не е приключила и окомплектовала документацията за приключването на третата фаза. От думите му стана ясно, че до края на годината се очаква да станат готови окончателните данни от трета фаза и след това ЕМА ще го разгледа и оцени. „Трябва да изтече времето на наблюдение да се отчетат резултатите, тоест да завърши клиничното изпитване на този продукт”, обясни още представителят ни в ЕМА. От думите му стана ясно, че до края на годината въпросното лекарство може да премине и третата фаза. „Възлагат се големи надежди за този препарат”, каза проф. Гетов. Той обясни, че към момента не може да се каже нещо по-конкретно за медикамента, освен че е противовирусен препарат и е за перорално приложение - три дни по две таблетки.

Представителят ни в ЕМА обясни още, че вероятно схемата за снабдяване

с лекарството ще бъде както тази с ваксините срещу коронавирусната инфекция – по обща европейска процедура. „В момента, в който едно лекарство има потенциал и бъдеще и е перспективно за терапия на COVID-19, страните започват да си договарят условия и количества за доставки, за да са сигурни, че когато се получи разрешение, те ще бъдат достатъчни и осигурени. Това е предварителна реакция и е като резервиране на количествата”, коментира проф. Гетов усилията на страните вече да договарят количества от въпросното лекарство, което е дълго чакано.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.