Купихме 69 века стаж за пенсия

Купихме 69 века стаж за пенсия

Стаж за 69 века са купили общо 3 932 българи, за да се пенсионират.

Според данните на НОИ за миналата година средно на човек не са достигали 21 месеца. Това означава, че тези почти 4000 нашенци с недостатъчен осигурителен стаж са платили 82 572 месеца, което е 6881 години. Законът предоставя възможност да си закупим до 5 години, ако не можем да излезем в заслужен отдих поради недостигащ стаж.

Хората могат да си купят стаж за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, както и да платят за периода, в който карат докторантура. Това във всеки един момент, дори когато сме далече от пенсия. По-ранното закупуване, излиза по-евтино. Могат и да си платят до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Това може да бъде направено едва след навършване годините за пенсия. Според Кодекса за социално осигуряване тези, на които не им стига стаж, трябва да платят за месец 19,8% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се. Така, ако искаме да си купим месец стаж тази година, трябва да платим 128,70 лв. Цяла година стаж за пенсия пък излиза 1544,40 лв. Въпреки че заради вдигането на минималната работна заплата на 650 лв. , цената се увеличи данните на НОИ показват, че за първите три месеца на тази година повече българи са платили за пенсия, отколкото миналата.

От януари до март това са направили 324 човека, а за същия период на 2020г. - 209 души. Общо 14 623 696 лв са приходите в бюджета от закупен стаж за пенсия. За първите три месеца на годината 2 942 171 лв. , което е с около половин милион повече от същия период на миналата. Внасянето на сумите на осигурителните вноски става по банков път и за сметка на пенсионера. Подаването на заявлението и заплащането на сумите става в НАП. Закупеният стаж се установява с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на НОИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.