0

Р одилното отделение към МБАЛ „Света Анна“ във Варна получи кувьоз от ново поколение, дарение от сдружение „Аз вярвам и помагам“.

Родилното отделение към МБАЛ „Света Анна“ във Варна получи кувьоз от ново поколение, дарение от сдружение „Аз вярвам и помагам“.

Средствата са от проведената на 29 септември благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки, съобщи председателят на организацията Владислав Николов. Тогава пред Катедралата в морската столица бяха събрани 21 тона (около 21 млн.) капачки от Варна, Каварна, Балчик, Бяла, Белослав, Шумен, Разград, Попово и др.

„От началото на кампанията преди повече от 2 години са събрани общо над 69 тона. С тях два пъти може да се напълни плувен басейн „Приморски”, казаха от сдружението.

„Апаратурата е японско производство, от най-ново поколение и осигурява оптимална и благоприятна среда на новородените. Има и електрическо регулиране на височината, което е удобство за медицинските лица. Реалната цена на кувьоза е 16 800 лв., но ние намалихме цената два пъти и така бяха закупени два кувьоза“, съобщи търговският директор на японската компания, Росен Николов. Той обяви, че вторият кувьоз ще бъде дарен съвсем скоро на АГ-болницата във Варна.

„Кампанията има образователен и възпитателен характер, отбеляза кметът на Варна Иван Портних. Благодарение на тази кампания, хиляди хора и малки деца предадоха толкова много пластмасови капачки. Аз съм убеден, че тези деца ще имат осъзнато отношение към екологията и респективно към проблема с рециклирането“, заяви Портних, който също участва в кампанията. Той увери, че в лицето на Общината, организаторите  имат активен партньор за осъществяване на благородната кауза.

Следващата мащабна акция за предаване на пластмасови капачки във Варна ще бъде през април- май догодина, а със средствата от нея ще се закупи нова апаратура за нуждите на детското хирургично отделение в „Света Анна”.