Независимо дали е Бъдни вечер или Коледа, празничната трапеза винаги е на ума на всеки домакин. Обикновено, когато събираме роднини или приятели у дома, голяма част от усилията ни отиват в това не само да измислим, но и да осъществим менюто. И винаги имаме едно наум, че крайният резултат от усърдните ни преживявания зад печката ще бъдат оценявани стриктно от гостите. Ето защо тази година „Монитор“ помоли за помощ в сглобяването на празничните трапези трима обичани и уважавани кулинари. А ето и кои свои любими рецепти ни представи шеф Борис Петров:

Почитателите на кулинарните риалити предавания го помнят от първото такова шоу на българския телевизионен ефир – Lord Of The Chefs. Шеф Борис Петров бързо си извоюва репутация на „поразяващата уста“ в средите. Но винаги е категоричен – иска да създава емоция със своите ястия.

КОЛЕДНИ БИСКВИТКИ С ПАЩЪРНАК

Това са 100 процента веган бисквитки, от които единствената опасност е, че ще си изядете пръстите накрая. Страхотни са за Бъдни вечер и са много полезни.

Необходими продукти:

  • Земна ябълка
  • Пащърнак
  • Сурови слънчогледови семки
  • Пържена царевицата
  • Зехтин
  • Олио
  • Вода
  • Брашно
  • Сол
  • Лют пипер (по желание)

 

Начин на приготвяне:

Обелваме земната ябълка и пащърнака и по отделно ги слагаме да се сварят. За около 20 такива бисквитки ни трябва пюре, миксирано от земната ябълка и пащърнак. Но пак казвам – те трябва да се варят отделно, защото им трябва различно време, за да омекнат. След това ги направете на пюре с водичка и ги смесете.

Процедура: Объркваме хубаво пюрето с водата (60 г), олиото (40 г) и зехтина (40 г). Към това нещо добавяме брашното (15 г) и разбиваме. Минаваме това нещо през цедка. Това е една смес, която е по-течна от тази за палачинки. Трябва ни тефлонов тиган. Загряваме го на индукция на 5-6. Тоест, той трябва да е добре загрят. Сипваме с лъжица в средата и в момента, в който започне да кипи отгоре се поръсва с пържената царевица, натрошена на галета и се слагат слънчогледовите семки. Някъде до около 5 минутки е готово. Бисквитката закоравява и се вади с шпакла. Ако предпочитате, можете да я обърнете преди да я извадите.

Ако някой е на по-стриктна диета, може да се махне царевицата, но с нея стават по-хрупкави бисквитките и по-приятни. Трябва да имат златист вид бисквитки.

 

САРМИ С ЛИСТА (КОРИ) ОТ СОЯ 

Това е рецепта за хрупкави сарми, които обаче се правят с кори от каймака на соевото мляко. 

Необходими продукти:

  • Соево мляко
  • Гъби кладница
  • Гъби печурки
  • Печени чушки
  • Печен лук
  • Масло
  • Кетчуп/Барбекю сос
  • Мед
  • Лимонов сок

Начин на приготвяне:

Слагате соево мляко в широк тиган. Внимавайте и си изберете хубаво, натурално соево мляко. Сипете един литър и го вдигнете на температура около 70 градуса, не повече. Отгоре с ветрило духаме, за да изстива млякото. Получава се така да се каже японската юба. Това е един каймак, който е от соево мляко. С шишче се вади самата кора и се отделя. Това нещо се оставя да изсъхне малко, то ще се види – става прозрачно. Става като кора за баница, само че в нея няма никакъв глутен.

Взимаме гъби кладница – от широките дървесни. Слагаме на тигана да се запече или на равна плоча, без мазнина. След това я отделяме и охлаждаме. Хубаво е да имаме печена чушка, обелена и печен лук.  Всичко това се нарязва на ленти и го загъваме на руло в юбата, като сарми. Когато се завие това нещо, в едно отделно тиганче могат да се сложат гъби печурки с масло. Задушават се и към това нещо – рулцата, които сме направили, намазваме кетчуп (или барбекю сос, по избор), мед и лимонов сок и ги прибавяме към гъбите да се запържат.

И стават много хубави и хрупкави сарми, които после ги разрязваме и отгоре ползваме соса, който е създаден от печурките и маслото.

 

ЮБА РЕБЪРЦА 

Когато веднъж се научите как се вади каймака от горната рецепта, за да си направите тази т.нар. юба, можете да я разрязвате и да я правите като ребърца. Намажете отново с барбекю сос и запържете в масълце в тиган. Важното в случая е да знаеш как се прави юбата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Черна храна спъна Мис Дупе в MasterChef

Лек ужас налегна участниците в MasterChef, а нивото на стрес в кулинарното риалити се покачи зловещо. Кандидатите за славата и за приза от 100 000 лева загубиха ума и дума, ошашкани от продуктите в кухнята - всички до един черни. 

Олаф си остава вкъщи в нов минисериал по „Замръзналото кралство“ (ВИДЕО)

Авторите на анимационната хитова поредица „Замръзналото кралство“ ще зарадват най-малките герои, спазващи препоръката да си останат вкъщи. Работейки изцяло от вкъщи Хайръм Осмънд и актьора Джош Гад, който озвучава забавния снежен човек, ще нарисуват и озвучат цял минисериал. Продукцията ще проследи какво прави любознателния Олаф в своя дом.