Куклите на Миро оживяват в 28-тонен басейн в „Ателие 313“ (СНИМКИ)
9

Куклите на Миро оживяват в 28-тонен басейн в „Ателие 313“ (СНИМКИ)

Древно азиатско изкуство се преражда в София: Воден куклен театър за пръв път в света ще се играе на традиционна сцена

„Красивият геном на водата" е камерен воден куклен театрален спектакъл, който се осъществява за пръв път не само в България, но и в света. За премиерното представление доц. д-р Мирослав Цветанов от НАТФИЗ е избрал четвъртък, 29 юли, от 20 ч. – датата на неговия собствен рожден ден, като подарък за зрителите.

Представлението ще се състои на сцената на театър „Ателие 313“ не само заради дългогодишното сътрудничество и приятелство между неговия екип и този на Малък куклен театър „Слон“, на който Цветанов е един от основателите, но и по технически съображения – само тази зала, приютила през годините множество необичайни постановки, може да издържи 28-те тона на водната сцена.

„Красивият геном на водата" е петият проект

на вода на театър “Слон” и първи за традиционна сцена. Преди него са „Райската птица“ (2015) – първи за Европа и България воден куклен театрален спектакъл, „Необикновените възможности на източния воден куклен театър“ (уъркшоп), „Малкият принц“ (2019), „Зад кулисите на водния куклен театър“ (уъркшоп) и „Живата вода“ (2020). Новият спектакъл е плод на дългогодишните изследвания, разработки и открития на доц. д-р Мирослав Цветанов. Негови са както сценографията и куклите, така и цялостната постановка. Режисьор е Роза Николова, композитор – маестро Пламен Цветанов, а в ролите, освен куклите, са актьорите Върбина Ангелова и Илияз Иляз.

Новото, различното в спектакъла „Красивият геном на водата“ е това, че водната сцена е построена в сценичната среда и пространство на традиционния театър, което никога до този момент не е осъществявано. Уникалните кукли, изненадващи с възможностите си и неочакваните си трансформации, оставят възхитения зрител за дълго в своя плен. Неслучайно Мирослав Цветанов-Миро е наричан и Леонардо на кукления театър.

Има още с какво да ви изненада и плени „Красивият геном на водата“ – с неочакваната смяна на пространството и средата

като на екран се ражда светът, появяват се чудовища, водят се войни

времето отмива всичко, за да стъпи и тръгне по вода Спасителят.

Представлението е изцяло без слово, в единна връзка с авторската музика на композитора Пламен Цветанов. Спектакъла си Мирослав Цветанов изгражда идейно в тандем с Роза Николова – негов партньор както на сцената, така и в живота, с която вече 34 години водят напред Малък куклен театър „Слон“, създаден като първи частен театър в далечната 1988 г.

Оживяващи кукли и декори в „Красивият геном на водата“ са актрисата Върбина Ангелова и младият обещаващ актьор Илияз Иляз, възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Спектакълът е осъществен с подкрепата на Министерство на културата и Национален фонд „Културата“.

Новият уникален камерен спектакъл на вода „Красивият геном на водата“ ще може да бъде представян във всеки сезон и на всяка сцена, както на открити, така и на закрити пространства. Камерният и мобилен характер на тази нова театрална форма ще даде възможност достъпът до това древно и изключително атрактивно източно изкуство да се реализира безпрепятствено и много по-голям брой зрители да се докоснат до него.

Водният куклен театър е възникнал в древна Азия, но подобно на огнения се е изгубил във времето и се е запазил по-дълго само в делтата на Червената река във Виетнам. Единственият запазен писмен източник е върху каменна стела във виетнамска пагода, на която е отбелязана годината 1121-ва. Именно тя се приема за официално начало на този жанр, но със сигурност той се е появил много по-рано в античен Китай, обяснява магьосникът на куклите доц. Цветанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.