0

Д ве изложби, живописна с близо 50 платна на проф. Силва Бъчварова и иновативната „Дигитално мастило“ могат да бъдат разгледани във фоайетата на старозагорската държавна опера по време на стартиралия  11-и международен куклено-театрален фестивал за възрастни, към тазгодишните атракции в извънконкурсната програма е и архитектурната инсталация „Конгломерат“, част от мащабен проект на СБХ, осъществен от кураторите Огняна Серафимова, Хана Шварц и Петър Митев.

Две изложби, живописна с близо 50 платна на проф. Силва Бъчварова и иновативната „Дигитално мастило“ могат да бъдат разгледани във фоайетата на старозагорската държавна опера по време на стартиралия  11-и международен куклено-театрален фестивал за възрастни, към тазгодишните атракции в извънконкурсната програма е и архитектурната инсталация „Конгломерат“, част от мащабен проект на СБХ, осъществен от кураторите Огняна Серафимова, Хана Шварц и Петър Митев.

В специално изграденият модернистичен павилион са представени визуални решения от 6 жанра: драматургичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременни танци и пърформативни изкуства. Сценичната реалност е допълнена с добавена реалност /AR/ и  виртуална реалност /VR/, където зрителите се потапят в над 10 специално сканирани за проекта спектакъла. В АR-часта  са включени 53 селектирани български представления. Към тях трябва да бъдат прибавени изработените за операта Набуко неотдавна огромни кукли и инсталацията „ЧИСТ“ на хореографа и танцуващ актьор Християн Бакалов, който визуализира идеите на философа Спиноза.

Над 120 са сценографските решения по нашите и чуждестранни сцени  в досегашната професионална биография на проф. Силва Бъчварова, която има вече 26 самостоятелни и повече от 30 международни изложби, припомни изкуствоведът и директор на старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев.

Старт на 11-то куклено-театрална бианале даде заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която пожела на „добър час“ от името на министър Боил Банов.В сряда отново в извънконконкурсната програма многоборйните гости и участници във феста се насладиха на две постановки на японската НО трупа от Осака  „Ямамото“  и на премиерата на книгата „Истории за часовник, кукли и липов чай“, посветена на 60-годишнината на старозагорската куклена трупа.