Кукери с 50-килограмови чанове огласиха Пиринско
4

В първия ден на Новата година

Кукери с 50-килограмови чанове огласиха Пиринско

По традиция още на разсъмване в първия ден на Новата година кукери с над 50-килограмови медни чанове и звънци и маскирани с костюми от тежки кози кожи тръгват тръгват по градове, села и махали из цяло Пиринско, за да гонят злите духове.

В Разлог традиционното шествие „Старчевата“ се яви като генерална репетиция за предстоящия Международен кукерски карнавал, който ще се проведе на 12 януари. Очакват се да пристигнат поне половин дузина маскарадни групи, не само от Балканите.  

От ранни зори кукерите, които в Разлог се наричат чауши, маскирани с кози кожи и тежки звънци, и влезли в образите на  различни персонажи, започнаха да  обикалят домовете из всички разложки махали, гонейки злото и пожелавайки на стопаните да са здрави и щастливи през цялата година. Около 12 часа по обед всички групи се събраха на централния площад, където извиха дълго хоро, продължило над 3 часа. На хорото се хванаха и англичани, руснаци, и гърци, които са препълнили хотелите в Разлог и с. Баня за Новогодишните празници.  На хорото се отличаваха, дори няколко месечни бебета и над 80-годишни дядовци и баби – всички облечени в традиционни разложки носии. В целия обичай, макар и невидимо, присъстваха демоните, наричани в Разлог „караконджули". Шумна веселба и истински празник настъпи, когато от седемте квартала на града излязоха сборни групи от „чауши" (кукери), моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, както и други персонажи, съпровождани от оркестър със зурни и тъпани.

Най-атрактивната група от „Старчевата" е тази на „чаушите" – въоръжените пазачи. Според традицията това са млади мъже, неженени, неполагали воинска клетва, облечени в специален обреден костюм от овчи или кози кожи, с висока островръха шапка пак от кожи, покриваща и лицето на обредния персонаж. На кръста носят по четири големи чана, а в ръцете си носят камшик. Редом със „старейшината“ е „главният ергенин", облечен в празнично ергенско облекло, а неговите обредни атрибути са маската на лицето, островръхата шапка и сабя в ръка. Неговата задача е да води хорото. Друг основен персонаж от „Старчевата" е „невестата" – жена, която е раждала и отново ще ражда. И това е маскиран млад неженен мъж, неполагал воинска клетва. Той е с маска на лицето, облечен в женски традиционен костюм и с подчертана бременност.

Всяка втора година Разлог е домакин на Международният кукерски карнавал, който събира маскарадни и кукерски групи от целия свят.

Пременени в пищни народни носии, банскалии извиха дълги  хора на площада пред паметника на Вапцаров. Групите кукери от трите махали „охраняваха“ празника със специални обреди за прогонване на злото и за плодородна година. А празника  спонтанно увлече в народните хора дори стотиците чужденци.

В Петрич кукерите ги наричат „Станчинари“. Още преи разсъмване в първия ден на 2019 г. 11 станчинарски групи от кварталите започнаха да гонят злите сили, огласяйки южния град със звън на чанове и песни. Около обед се събраха. на пространството пред паметника на Антон Попов и станчинарските игри започнаха. На специална сцена и по реда на пристигане групите се представиха в рамките на 20 минути своите персонажи, адети, маски, както и специфичния за района русалийски танц. Петчленно жури оценява изявата на станчинарските групи.  Освен първо, второ и трето място, бяха присъдени и индивидуални награди на участници в станчинарските игри.

Симитли обича кукерите, кукерството и запазването на традициите. И тази година традицията не беше нарушена. Около 12.00 часа кукерите дефилираха по улиците пред жителите и гостите на града. После всички се насладиха отблизо на костюмите и персонажите в двора на гимназията, където всяка  група се представи със вой номер.

На 12 януари на стадиона в Симитли ще се проведе XVI фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитлия - Древната земя на кукерите”- 2019. Град Симитли ще участва общо с 8 групи. Кукерски групи ще има и от Черниче, Брежани, Крупник и Полена.

На 5 януари в Благоевград пък ще се проведе традиционния кукерски фестивал, в който ще се включат 13 групи от кварталите на областния център.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.