0

К укамелон (от cucumber – краставица и melon - пъпеш) е името на растение, което изглежда като минидиня, има размер на гроздово зърно, а на вкус е нещо средно между краставица и лайм (вид лимон).

Въпреки странния си вид това не е ГМО, нито някакъв хибрид. Това е деликатесен плод, чиято родина е Централна Америка. Местните индиански имена са го консумирали още от времената преди Колумб. Твърди се, че това е следващата суперхрана. Кукамелонът може да се консумира по най-различни начини. Чудесен е за салца и салата, вместо маслинка в чаша мартини или просто консумиран суров. Може също така да го стерилизирате като корнишоните.

Кукамелон (от cucumber – краставица и melon - пъпеш) е името на растение, което изглежда като минидиня, има размер на гроздово зърно, а на вкус е нещо средно между краставица и лайм (вид лимон).

Въпреки странния си вид това не е ГМО, нито някакъв хибрид. Това е деликатесен плод, чиято родина е Централна Америка. Местните индиански имена са го консумирали още от времената преди Колумб. Твърди се, че това е следващата суперхрана. Кукамелонът може да се консумира по най-различни начини. Чудесен е за салца и салата, вместо маслинка в чаша мартини или просто консумиран суров. Може също така да го стерилизирате като корнишоните.

За съжаление предлагането на този плод на пазара е твърде оскъдно. Но вие може сами да ги отгледате в градината си. Ето няколко основни стъпки за отглеждането на мини „дини“.


1. Купете семена от интернет.

Не е лесно да се намерят семена на кукамелон. В Амазон има няколко търговци, които ги предлагат. Тъй като трудно се намира, веднъж като получите реколта, е хубаво да съхраните семената. Просто приберете плод, който е паднал на земята, и го дръжте на хладно. След около две седмици го разрежете и извадете всички семена. Сложете ги в буркан, пълен с вода, за една седмица. След това ги измийте и ги оставете да съхнат върху къс домакинска хартия на хладно място. Съхранете ги в хартиен плик.

2. Климатични условия

За да дава плодове, кукамелонът се нуждае от дълъг сезон с между 65 и 75 топли дни, меки зими и температура на почвата между 24 и 30 градуса. Ако живеете на по-студено място, може да ги отглеждате в съдове и да ги местите на закрито в светла и топла стая, когато външните температури паднат под 50 градуса.

3. Засадете на закрито

Кукамелонът е най-добре първоначално да се засади на закрито, 6-8 седмици преди да изчезне всеки риск от мразовито време. След това преместете растенията в почвата, когато всяка опасност от измръзване си е отишла.

Друга възможност е да сложите поотделно по едно семенце във всеки съд, на дълбочина около сантиметър, и да поставите съдовете в оранжерия при около 22 градуса.

Бъдете търпеливи, кукамелонът не бърза да се покаже.

4. Плодородна и дренирана почва

Изберете място с южно изложение и осигурете площ от поне 30 квадратни сантиметра за всяко отделно растение. Кукамелонът има нужда от поне 6 часа директна слънчева светлина всеки ден, за да може растението да бъде здраво и продуктивно.

5. Изградете мрежа за асма

Кукамелонът може да достигне до 3 м височина. Затова има нужда от опора, за да не опират плодовете в земята. Инсталирайте пергола или мрежа, като така ще получите асма, а самото растение с неговите листа ще наподобява бръшлян.

6. Плодородна и дренирана почва

Кукамелоните имат нужда от голямо количество хранителни вещества и много добро дрениране на почвата. Почвата трябва да бъде обогатена с компост или оборски тор. Сложете около 5 см слой компост. Пемза или перлит в дупката, в която засаждате, ще осигурят добро дрениране.

7. Нужда от вода

Растението има нужда от много влага, за да плододава добре. През летните месеци на всеки пет до седем дни трябва да го поливате, а при жега и суша увеличете поливките на две седмично. Ако сте в район с мъгливо и хладно време, наблюдавайте почвата в периодите, когато дълго време няма слънце – поливайте тогава, когато повърхността й в дълбочина 2,5-сантиметра е вече суха. В горещите райони поставете пласт от 7-10 см лек мулч около всяко растение, но на разстояние от основата на стъблата. Мулчът ще задържи влагата и ще пази от плевели.

8. Птиците не ги кълват

Кукамелоните не само че не са капризни към условията, но също така не представляват интерес за неприятели и не боледуват. Дори птиците не се занимават с тях.

9. Късайте, когато станат колкото слива

Когато цъфтежът започне, скоро ще се появят и плодовете. Приберете ги, когато достигнат размер на слива или по-голямо зърно грозде. Първите откъснете, за да стимулирате плододаването. Откъснете внимателно, без да чупите растението. За по-сигурно използвайте малки ножици. Ако всичко е наред, ще имате реколта от юли до средата на ноември.