Кючюк: Европа се нуждае от бързи решения, за да играе ключова геополитическа роля

Кючюк: Европа се нуждае от бързи решения, за да играе ключова геополитическа роля

Европа се нуждае от бързи решения, за да играе ключова геополитическа роля. Това коментира евродепутатът и съпредседател на европейските либерали Илхан Кючюк взе участие в дискусията „Как да се чуе гласът на гражданите чрез Конференцията за бъдещето на Европа?“.

Събитието се проведе на живо в зала 10 на НДК и бе организирана в три части – информативна, дискусионен панел с евродепутати и дискусия с представители на граждански организации. Целта на събитието е да запознае широката публика и заинтересовани страни с Конференцията за бъдещето на Европа и да насърчи гражданите да вземат активно участие в нея.

Като член на работната комисия „Европа в света“ Илхан Кючюк обърна сериозно внимание на темата за ценности, права на човека и върховенство на закона.

„Въпросът дали Европа може да бъде ефективна, намира отговор в решенията на първо място на големите политически решения и впоследствие на всички останали. Интересът както на България, така и на ЕС е да има ясна координация между институциите, за да може Европа да играе ключова геополитическа роля. В Конференцията за бъдещето на Европа има смислени аргументи и дигиталната платформа дава шанса за нова демокрация, която ще бъде успешна, ако се превърне в устойчив механизъм. Европа трябва да намери своя нов облик и да си постави ясни цели за промяна. Дължим този разговор на българските граждани и на България, за да се опитаме да европеизираме диалога. Сега е времето за взаимодействие между българския парламент и ЕП, но за съжаление към момента България все още няма своите 4-ма представители от националния парламент в Конференцията за бъдещето на Европа. По този начин се отказваме сами от правото си да участваме във вземането на решения.“, заяви Кючюк по време на дискусията.

Припомняме, че евродепутатът Илхан Кючюк даде старта на българското участие в Конференцията за бъдещето на Европа със собствено събитие, което се проведе през май тази година. Онлайн форумът „Европа на гражданите: Конференцията за бъдещето на Европа“ предизвика голям интерес у аудиторията и заради актуалните теми, които бяха дискутирани от зам.-председателя на Комисията по демокрация и демография Дубравка Шуица и Ги Верхофщад съпредседател на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.