КТ „Подкрепа“ със сигнал за фалшиви формуляри за трудови книжки

КТ „Подкрепа“ със сигнал за фалшиви формуляри за трудови книжки

Президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов ще изпрати сигнал до социалния министър Бисер Петков за издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви документи. Това заяви президента на синдиката пред Хоризонт.

В искането си Манолов настоявал да бъде направена спешна проверка.„Формуляр за трудова книжка се издава на база на министерско постановление, тоест този формуляр е защитен, но някой го фалшифицира. Това са формуляри, в които можеш да нанесеш каквото си искаш - стаж, заплати и тъй като те са част от пенсионните преписки и това е нещо, което се знае не от вчера и не от онзи ден, че се фабрикуват такива неща. Има установени по недвусмислен начин такива опити за измама“, каза Димитър Манолов. В разкриването на случая с НОИ-Силистра са участвали хора от Националния осигурителен институт, каза още Манолов, който е и зам.- председател на Надзорния съвет на института. Специализираният съд остави в ареста трима от задържаните, сред които е и директорът на НОИ-Силистра.

Той обясни, че „нерегламентирани образци (на книжките) са основата, върху която се вършат подобен тип измами“ и че „подобна измама не може да стане без някаква такава създадена трудова книжка“. „Това нещо се случва от години, никога не са прекъсвали опитите да бъде измамена и източвана социалната система през всичките ѝ фондове - дали ще става дума за болнични, за инвалидност, за пенсии - това нещо винаги се е случвало. През цялата система такива сигнали се подават, защото се виждат, те са направени съвсем урболешката. Не изключвам идеята служители да се изкушават да вършат подобни нарушения, бидейки мотивирани по определен начин. Затова трябва да бъдат премахвани предпоставките за такова нещо“. Премахването на критерия за 36 най-благоприятни месеца при определяне размера на пенсията, според Манолов, е полезно, защото тези месеци са били „източник за бизнес“ за документни измами. Подобни измами е имало и с майчинските, когато жени са били осигурявани „за два-три месеца върху някакви чудовищни заплати, заради които в целия период на майчинство са плащани обезщетения. Нито тези осигуровки са били плащани, нито после майките ще видят тези пари“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.