Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" протестират срещу проекта за постановление на МС за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение, предаде БТА.

"От самото заглавие и от изброените икономически дейности е видно, че за държавните институции не съществуват работниците и служителите от трите основни индустриални сектора от КИД 2008 - Добивна промишленост, Преработваща промишленост и Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", се заявява в декларация на индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" до премиера, до министъра на труда и социалната политика и до президента на КТ "Подкрепа.

Декларацията е публикувана на страницата на синдиката се казва: "В тези три сектора работят 542 000 работници и служители по данни на НСИ към края на 2019 г.

 

Тези хора са български граждани и данъкоплатци,

 

а не чужденци в собствената си държава, която сега им обръща гръб", се посочва в декларацията.

Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" обръщат внимание, че тези хора не са на първа линия в борбата с коронавируса, но всеки ден под угрозата от зараза трябва да отидат на работните си места, защото не могат да работят от домовете си дистанционно, пътуват с организиран или обществен транспорт, работят в затворени пространства.

В декларацията се отбелязва, че организирането на един производствен процес, не е "като да наредиш хора на два метра разстояние на опашката пред магазина, за да се предпазят от заразата".

"Има

 

предприятия, които изцяло и частично преустановиха работа

 

и работниците и служителите са в отпуски. Индустриалните предприятия търпят загуби, свързани с доставка на материали и износ на готова продукция", допълват индустриалните федерации на КТ "Подкрепа".

В декларацията се посочва, че след отпуските ще последват масови уволнения. "Хората ще загубят работните си места, не малка част от тях завинаги, защото са в рискова възрастова група. Всички сме засегнати от обявеното извънредно положение във връзка с пандемията, но питаме защо държавата е майка за едни, а за други - мащеха", се отбелязва още в декларацията. В документа се допълва, че всички държави, членки на ЕС, са приели мерки за работещите в индустриалните сектори.

От КТ "Подкрепа" настояват за категорично включване на индустриалните сектори в пакет от мерки за компенсации. "Единствено заплахата от зараза ни възпира да организираме ефективни протестни действия, но когато угрозата отмине и, ако държавните институции проявят пренебрежение към нас, протестите ще бъдат много!", се заявява в декларацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Южна Корея дава допълнително $25,9 млрд. за поддръжка на износа

Правителството на Южна Корея реши да отпусне допълнително сумата от над 36 трлн. вона (25,9 млрд. долара) за поддръжка на износа, съобщи президентът на страната Мун Чже Ин на извънредно заседание по икономическите въпроси, свързано с борбата с пандемията от китайския коронавирус.

Коронавирусът засегна 2,7 млрд. работещи по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света, сочи 34-ият годишен списък на милиардерите по света. Главният изпълнителен директор на Amazon запазва лидерската си позиция за трета поредна година, макар нетното му богатство да се е стопило с 18 млрд. долара. Той вече притежава 113 млрд. долара спрямо 131 млрд. долара миналата година.